Kim Jong Uno vyriausybė taip pat liepė užsienyje esantiems diplomatams susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, galinčių išprovokuoti Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), nes nerimaujama dėl išrinktojo prezidento Joe Bideno požiūrio į Šiaurės Korėją.

Šią informaciją įstatymų leidėjai pranešė reporteriams po trumpo pasitarimo su Nacionalinės žvalgybos tarnybos (NŽT) nariai.

Vieno iš įstatymų leidėjų Ha Tae-keungo teigimu, NŽT sakė, jog Kim Jong Unas demonstruoja „perdėtą pyktį“ ir griebiasi „neracionalių priemonių“, kovodamas su pandemija ir jos poveikiu ekonomikai.

Anot H. Tae-keungo, NŽT nurodė, kad praėjusį mėnesį Pchenjane buvo įvykdyta mirties bausmė garsiam valiutos keitėjui, valdžiai nusprendus, jog jis yra kaltas dėl prastėjančio valiutos kurso.

Įstatymų leidėjas pridūrė, kad NŽT pranešė apie dar vieną įvykdytą mirties bausmę. Neva rugpjūčio mėnesį Kim Jong Uno nemalonę užsitraukė aukštas pareigas ėjęs valdininkas, pažeidęs vyriausybės reglamentus, ribojančius prekių įvežimą iš užsienio.

Šių dviejų asmenų, kuriems buvo įvykdyta mirties bausmė, vardai nenurodomi. Be to, Šiaurės Korėja uždraudė žvejybą ir druskos gamybą jūroje, kad jūros vanduo nebūtų užkrėstas koronavirusu, teigė NŽT.

Yra nedaug būdų nepriklausomai patvirtinti žvejybos draudimą ir kitą įstatymų leidėjams pateiktą informaciją. H. Tae-keungas nepatikslino, ar žvejybos draudimas apima visus Šiaurės Korėjos teritorinius vandenis ir ar jis tebegalioja.

Neseniai Šiaurės Korėja įvedė karantiną Pchenjane ir šiaurinėje Jagango provincijoje. Anksčiau praėjusį mėnesį vyriausybė paskelbė karantiną keliose kitose šalies vietose, kur pareigūnai rado neteisėtų prekių ir užsienio šalių valiutos, NŽT informaciją pacitavo H. Tae-keungas.

Šiaurės Korėja taip pat nesėkmingai pabandė įsilaužti į mažiausiai vienos vakciną nuo koronaviruso kūrusios Pietų Korėjos farmacijos įmonės kompiuterinę sistemą, sakė NŽT.

NŽT duomenys apie įvykius Šiaurės Korėjoje, vienoje labiausiai uždarų pasaulio valstybių, yra nevienareikšmiai. Žvalgybos agentūra nurodė negalinti iš karto patvirtinti įstatymų leidėjų teiginių.

Šiaurės Korėja toliau tvirtina, kad šalyje nebuvo užfiksuota koronaviruso atvejų (šiuo teiginiu abejoja užsienio ekspertai), tačiau taip pat sako iš paskutiniųjų besistengianti neleisti virusui plisti.

Didelio protrūkio padariniai galėtų būti labai skaudūs, nes Šiaurės Korėjos sveikatos apsaugos sistema yra silpna, nuolatos trūksta medicinos priemonių.

Dėl pandemijos sausio mėnesį Šiaurės Korėja buvo priversta uždaryti sieną su Kinija – didžiausia prekybos partnere ir pagalbos teikėja. Šis sprendimas ir vasarą nutikusios stichinės nelaimės sudavė smarkų smūgį šalies ekonomikai, kurią ir taip smukdo griežtos JAV inicijuotos sankcijos.

Lapkričio pradžioje pranešta, kad Šiaurės Korėjos valdžia davė nurodymą padėti minų prie sienos su Kinija, kad į šalį nelegaliai nepatektų žmonės, kurie gali būti užsikrėtę koronavirusu.

Kaip pranešė naujienų agentūra „Yonhap“, tai pareiškė Pietų Korėjos žvalgybos atstovai.

„Šiaurės Korėja uždarė sienas ir užminavo kai kuriuos sienos su Kinija ruožus, kadangi ten nėra nei fizinių, nei techninių galimybių kovoti su koronavirusu“, – sakė žurnalistams vienas iš Pietų Korėjos parlamento deputatų, kalbėjęsis su Nacionalinės žvalgybos tarnybos atstovais.

Jų manymu, pandemija Šiaurės Korėjoje turėtų „katastrofiškų padarinių“, kadangi jos medicinos sfera silpnai išvystyta.

Pietų Korėjos žvalgyba informavo apie KLDR dokumentą, sudarytą vasario mėnesį, kuriame sakoma, jog jei Šiaurės Korėjoje išplis koronavirusas, šalyje gali mirti iki 500 tūkstančių žmonių.

Tuo metu pats Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas ir jo šeima, anot žiniasklaidos, jau paskiepyti nuo koronaviruso, rašo agentūra „Reuters“.

„Kim Jong Unas ir kiti aukšti pareigūnai, susiję su jo šeima bei vadovybe, per praėjusias dvi tris savaites paskiepyti nuo koronaviruso vakcina kandidate, kuri gauta Kinijos vyriausybės dėka“, – straipsnyje portale „19FortyFive“ rašo Harry Kazianis, Šiaurės Korėjos ekspertas iš Nacionalinių interesų centro Vašingtone.

Jis remiasi dviem japonų žvalgybos atstovais. Nėra aišku, kokia eksperimentine vakcina paskiepytas Kim Jong Unas ir jo aplinka ir ar ji pasirodė esanti saugi.