Baltarusiją jau beveik keturis mėnesius krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas 66 metų A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Pastarosiomis savaitėmis Minsko režimas ėmėsi griežtų priemonių protestams nuslopinti. Buvo sulaikyta šimtai žmonių, protestuotojams uždrausta rinktis Minsko centre.

Reaguodami į tai A. Lukašenkos oponentai pakeitė taktiką ir ragina šalininkus rinktis nedidelėmis grupėmis Minsko mikrorajonuose, o ne į dideles demonstracijas sostinės centre.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad sekmadienį Minske ir kituose miestuose buvo planuojamos kelios dešimtys susitikimo vietų.

Sekmadienį ryte Minsko centre ir įvairiuose rajonuose buvo pastebėta specialiosios technikos, įskaitant transporto priemones sulaikytiesiems vežti ir vandens patranką. Prieš demonstracijas visoje Baltarusijoje sutriko susirašinėjimo platformos „Telegram“, kuria protestuotojai naudojasi koordinuodami savo veiksmus, veikla, o Minske taip pat kilo problemų dėl mobiliojo interneto.

Socialinėje žiniasklaidoje skelbiama filmuota medžiaga rodo, kad mažos protestuotojų grupės rinkosi kiemuose, o kitos žygiavo per miestą su baltos ir raudonos spalvų vėliavomis.

Žmogaus teisių centras „Viasna“ pranešė, kad Minske ir kituose miestuose iki 12 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku buvo sulaikyti 45 žmonės, tarp jų du žurnalistai.

„Kiekvienas žygis primena, kad baltarusiai nepasiduos. Neleisime atimti mūsų teisių ir pro pirštus žiūrėti į nusikaltimus“, – savo „Telegram“ kanalu parašė 38 metų S. Cichanouskaja.

Pirmosiomis demonstracijų dienomis po rugpjūčio 9-osios rinkimų Baltarusijos milicija sulaikė tūkstančius protestuotojų, kurių daugelis vėliau pranešė apie patirtus kankinimus ir blogą elgesį.

Europos Sąjunga paskelbė sankcijas A. Lukašenkai ir virtinei jo sąjungininkų, dėl rinkimų klastojimo ir demonstracijų slopinimo smurtinėmis priemonėmis.

Netrukus po rinkimų į Lietuvą pasitraukusią S. Cichanouskają parėmė keli Vakarų lyderiai, atsisakantys pripažinti rinkimų rezultatus.

A. Lukašenka, kurį tvirtai remia Maskva, atsisako atsistatydinti ir vietoje to siūlo konstitucinę reformą kaip būdą opozicijai nuraminti.