N. Pašinianas lapkričio 9 dieną paskelbė apie Maskvai tarpininkaujant sudarytą taikos susitarimą, užbaigusį šešių savaičių trukmės susirėmimus ginčijamame Kalnų Karabacho regione.

Pagal susitarimą, Armėnija sutiko atiduoti kelių rajonų kontrolę Baku. Toks sprendimas Armėnijoje sukėlė įtūžį, žmonės nuo tada Jerevane nuolatos renkasi į protestus, reikalaudami N. Pašiniano atsistatydinimo.

Šeštadienį sostinėje surengtas didžiausias iki šiol protestas, į Jerevane esančią Laisvės aikštę susirinko apie 10 tūkst. protestuotojų. Demonstrantai skandavo „Nikolas išdavikas“, „Armėnija be Nikolo“ ir mojavo Armėnijos ir Kalnų Karabacho vėliavomis.

„Nikolas yra politinis lavonas. Neketinu sekti lavono į kapą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 49-erių protestuotoja Manya Khachatryan.

„Būtent jo dėka mūsų tėvynė, mūsų žmonės patyrė tokių žaizdų, kurioms užgydyti prireiks kelių kartų“, – sakė ji.

N. Pašinianas sakė, būtent toks taikos susitarimas buvo vienintelis Armėnijos pasirinkimas. Politikas pridūrė, kad susitarimas užtikrins Kalnų Karabacho išlikimą.

Nors etninių armėnų apgyvendintas regionas prarado šūsnį teritorijų, jo ateitį garantuos 2 tūkst. rusų taikdarių, kurie bus dislokuojami penkerių metų mandatui.

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pagyrė N. Pašiniano „drąsą“ sutinkant su taikos susitarimu, jis tokį sprendimą pavadino „reikalingu“, nors jis ir buvo „skausmingas“.

Armėnijos valdžios institucijos praėjusį mėnesį sakė, kad sužlugdė ketinimus nužudyti premjerą.
N. Pašinianas šeštadienį televizijoje transliuotoje kalboje sakė, kad neturi planų atsistatydinti, ir teigė, kad vyriausybės prioritetas yra grąžinti į tėvynę Armėnijos karo belaisvius ir per kovas žuvusių žmonių kūnus.