Penktadienį vakare JK ir ES pasiuntiniai paskelbė derybų pauzę ir pripažino, kad sąlygos susitarimui pasiekti dar nėra išpildytos.

Bendrame pareiškime Britanijos vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) ir ES atstovaujantis jo kolega Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pabrėžė, kad išlieka „reikšmingų nesutarimų“ dėl kelių svarbių klausimų, nuolat trikdžiusių nuo vasaras vykstančias derybas.

Abi pusės spaudžiamos užtikrinti proveržį, nes lieka tik kelios savaitės iki gruodžio 31-osios, kai liausis galioti 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis po „Brexito“.

Jei šalims nepavyks susitarti, nebus išvengta rimtų ekonominių sutrikimų, Europos ekonomikai jau išgyvenant gilų nuosmukį dėl koronaviruso pandemijos.

Labiausiai nesutariama, kaip suderinti ES ir JK sveikatos, darbo ir aplinkos apsaugos taisykles, nepažeidžiant Britanijos susigrąžinto suvereniteto.

Be to, kai kurias šalis itin neramina žvejybos teisių klausimas. Jos siekia išsaugoti ES žvejams prieigą prie JK žvejybos plotų, o Britanija nori juos griežtai kontroliuoti.

Šeštadienį grįždamas į Briuselį iš Londono, kad informuotų U. von der Leyen apie derybų eigą prieš EK vadovės pokalbį su B. Johnsonu, M. Barnier žurnalistams sakė, kad jo komanda „išliks rami, kaip visada“.

„Pamatysime, ar tebėra galimybė“ susitarti, pridūrė jis.

B. Johnsono ir U. von der Leyen vėliausias pokalbis įvyko lapkričio 7-ąją, bet praėjus mėnesiui Britanija ir Bendrija dar nėra radusios sprendinio nesutarimams dėl vienodų konkurencijos sąlygų, valdymo ir žvejybos teisių.

Vienas ES šaltinis naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė, kad šiuo vėlyvu derybų etapu išlieka „rimtų sunkumų“.

Tikėtina, kad B. Johnsonas savaitgalį bandys pasikalbėti su kitais ES lyderiais, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną), rašo dienraštis „Financial Times“.

ES lyderiai ketvirtadienį surengs pasitarimą, iki kurio daugelis tikisi sužinoti, ar susitarimas dėl prekybos santykių po „Brexito“ vis dar įmanomas.

„Nesėkmė rūpinantis valstybės reikalais“

Jungtinė Karalystė iš ES oficialiai išstojo sausį, praėjus beveik ketveriems metams po „Brexito“ referendumo, smarkiai suskaldžiusio šalį.

Tačiau pereinamuoju iki šių metų pabaigos Britanija toliau laikėsi daugumos ES taisyklių, abiem šalims stengiantis susitarti dėl būsimų ryšių.

Jeigu susitarimo nepavyks pasiekti ir ratifikuoti iki gruodžio 31 dienos, abi šalys sugrįš prie prekybos vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sąlygomis, o tai paveiktų prekybą ir verslą abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse, ypač – Britanijoje.

Dauguma būsimų ryšių aspektų jau yra suderinti per šiais metais vykusias derybas, įskaitant Britanijos pasitraukimą iš bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, bet dėl keleto opių klausimų nė viena pusė kol kas nelinkusi nusileisti.

ES vyriausybės stulbinamai vieningai palaikė M. Barnier per keblų „Brexito“ procesą, bet pastaruoju metu pradėjo ryškėti vidaus nesutarimai.

Prancūzija penktadienį pagrasino vetuoti bet kokią sutartį, jeigu nebus patenkinti Paryžiaus reikalavimai užtikrinti sąžiningą prekybą ir prieigą prie JK žvejybos plotų.

Vienas Europos diplomatas AFP sakė, kad Belgija, Nyderlandai, Ispanija ir Danija palaiko Prancūzijos susirūpinimą, kad ES gali per daug nusileisti dėl konkurencijos sąlygų.

Tuo metu B. Johnsonas tvirtino, kad Britanija „galingai suklestės“, kad ir kokia būtų šių derybų baigtis. Vis dėlto jam gresia rimti politiniai ir ekonominiai padariniai, jeigu sustarimo nepavyktų sudaryti.

„Jeigu nesugebėsime užsitikrinti susitarimo su Europos Sąjunga, tai bus rimtas nesėkmė rūpinantis valstybės reikalais“, – šeštadienį paskelbtame interviu sakė B. Johnsono Konservatorių partijos parlamentaras Tomas Tugendhatas (Tomas Tugendhatas), Bendruomenių Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas.