„Rodčenkovo antidopingo įstatymas“ numato bausmes asmenims, prisidedantiems prie tarptautinių dopingo sąmokslų, taip pat kompensacijas nukentėjusiesiems.

Senatas šią priemonę priėmė praėjusį mėnesį ir perdavė teisės aktą D. Trumpui, kurio parašo reikėjo, kad įstatymas įsigaliotų.

Naujas įstatymas numato baudas ir laisvės atėmimo bausmes tarptautinių dopingo schemų dalyviams.

Ši iniciatyva atsirado per 2018 metų vasarį vykusias diskusijas JAV Helsinkio komisijoje – amerikiečių įstatymų leidėjų įkurtoje institucijoje, nagrinėjančioje JAV ir Europos klausimus.

„Prieš trejus metus per pasitarimą Kapitolijuje užgimė idėja kriminalizuoti sukčiavimą, [vykdomą] pasitelkiant dopingą, ir jo sukeliamą korupciją“, – pareiškime nurodė G. Rodčenkovo advokatas Jimas Waldenas (Džimas Valdenas).

„Rodčenkovo antidopingo įstatymo projektas dabar yra įstatymas ir JAV baudžiamojo kodekso dalis, o Teisingumo departamentui suteiktas galingas ir unikalus priemonių rinkinys, leisiantis išrauti su šaknimis sukčiavimą pasitelkiant dopingą ir susijusią nusikalstamą veiklą per tarptautines rungtynes“, – pridūrė teisininkas.

Buvęs rusų nacionalinės antidopingo laboratorijos Maskvoje vadovas G. Rodčenkovas buvo aktyviai įsitraukęs į valstybės finansuotą dopingo sąmokslą, kuriuo buvo siekiama nuslėpti Rusijos sukčiavimą per 2014 metų Sočio žiemos olimpines žaidynes ir kitus renginius.

2016 metais nepriklausomo tyrėjo Richardo McLareno (Ričardo Maklareno) paskelbtoje ataskaitoje šie įtarimai patvirtinami, todėl Rusijai buvo iš dalies uždrausta dalyvauti 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje ir 2018-ųjų Pjongčango žiemos žaidynėse.

G. Rodčenkovas dabar gyvena slapstydamasis Jungtinėse Valstijose.

„Daktaras Rodčenkovas nuoširdžiai dėkoja Helsinkio komisijai [ir visiems], kas pademonstravo tikrą patriotizmą ir abiejų [JAV pagrindinių] partijų lyderystę, siekiant apginti sportininkų teises ir paversti šį įstatymą realybe“, – pabrėžė J. Waldenas.

„Dabar Teisingumo departamentui reikės parengti tvirtą programą, bendradarbiaujant su JAV antidopingo agentūra ir tarptautiniais teisėsaugos partneriais, kad kaltininkai būtų patraukiami baudžiamojon atsakomybėn ir nebūtų toleruojamas dopingo vartojimas sporte“, – pažymėjo jis.

„Dopingo vartotojai turi būti aiškiai įspėti: mieste – naujas šerifas, todėl apgaudinėdami keliate sau pavojų“, – pridūrė advokatas.

Šiai priemonei lapkritį pritarus JAV Senatui JAV Antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas (Trevisas Taigartas) pareiškė, jog „tai istorinė diena kovoje už švarų sportą visame pasaulyje“.

T. Tygarto nuomone, „įstatymas suteiks priemones, reikalingas apsaugoti švarius atletus ir patraukti atsakomybėn tarptautinių dopingo sąmokslų, kuriais apgaudinėjamas sportas, rėmėjai ir kenkiama sportininkams, kaltininkus“.

Be teisminių sankcijų, įstatymas numato apsaugą nuo persekiojimo informatoriams ir kompensacijas nuo dopingo nukentėjusiems atletams.

„Ši diena atėjo tik tokių drąsių pranešėjų dėka kaip daktaras Rodčenkovas ir [informatorė] Julija Stepanova, kurie nepabijojo atskleisti didžiulį Rusijos valstybės remiamą dopingo sąmokslą“, – nurodė J. Waldenas.

„Tikimės, kad kitos šalys prisijungs prie mūsų šioje kovoje, priimdamos savo paties antidopingo įstatymus ir sudarydamos partnerystę su JAV dėl tarpvalstybinio teisėsaugos bendradarbiavimo, kad visur būtų saugomos švarių sportininkų teisės“, – pabrėžė jis.