Šalis pagal bendrą ES vakcinų pirkimo programą turėtų gauti penkias skirtingas vakcinas, pirmąją, pagamintą bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“, jau šį gruodį naudojimui gali patvirtinti Europos vaistų agentūra.

„Pirmiausia reikia apsaugoti pažeidžiamiausius žmones ir tik tuomet skiepyti visą populiaciją, kad pandemija sulėtėtų ir visiškai sustotų“, – spaudos konferencijos metu sakė Visuomenės sveikatos agentūros vadovas Johanas Carlsonas.

Švedija infekcijos valdymui įvedė palyginti itin švelnių apribojimų. Šalies sergamumo ir mirtingumo lygiai yra didesni nei Skandinavijos kaimynėse, tačiau mažesni nei kai kuriose Europos valstybėse, nusprendusiose įvesti karantiną.

Švedijoje didelė procentinė dalis mirčių fiksuojama globos namuose, valdžios institucijos jau kurį laiką kaltinamos negebėjimu tinkamai apsaugoti pažeidžiamiausių žmonių.

J. Carlsono manymu, skiepijimas gali prasidėti jau pirmąjį kitų metų ketvirtį, visa tai priklausys nuo vakcinų patvirtinimo proceso ir jų pristatymo trukmės.

Po globos namų gyventojų bus skiepijami sveikatos darbuotojai, vyresni nei 70 metų žmonės ir kitos rizikos grupės.

Švedijos vakcinų koordinavimo įstaiga sakė, kad simptomų nejaučiantys ir jokiai rizikos grupei nepriklausantys žmonės gali nesulaukti siūlymo pasiskiepyti.

Vyriausybė taip pat įspėjo, kad skiepų pradžia nereikš pandemijos pabaigos.

„Pandemijos pradžioje sakiau, kad tai maratono lenktynės, – sakė ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas. – To etapo dar nepasiekėme. Dar šiek tiek luktelėkite.“