Beveik milijonas rohinjų, dauguma kurių pabėgo į Bangladešą per brutalią karinę kampaniją prieš šią musulmonų mažumą kaimyniniame Mianmare. gyvena vargingose stovyklose šalies pietryčiuose. Jų grįžimas į Mianmarą šiuo metu atrodo mažai tikėtinas.

Daka nori perkelti iš viso 100 tūkst. pabėgėlių į Basan Čarą – žemą sąnašinės kilmės salą, kuri, kaip tvirtina šio plano kritikai, kenčia nuo potvynių ir yra dažnai šį regioną siaubiančių ciklonų kelyje.

Žmogaus teisių gynėjai sako, kad daugelis iš pentadienį su pirmąja pabėgėlių banga į salą išsiųstų rohinjų nenorėjo ten vykti ir buvo išsiųsti jėga.

Naujienų agentūrai AFP šį faktą patvirtino kai kurių išsiųstų pabėgėlių artimieji, su kuriais žurnalistai ketvirtadienį kalbėjosi pietrytiniame Koks Bazaro uostamiestyje esančiose stovyklose. Jie susirinko atsisveikinti su savo šeimų nariais, kurie buvo susodinti į autobusus ir išvežti į Čitagongo uostą, iš kur penktadienį laivu išplaukė į Basan Čarą.

„Jie negailestingai talžė mano sūnų, netgi išmušė jam kelis dantis, bandydami priversti jį sutikti vykti į tą salą“, – sakė 60-metė Sufia Khatun, atėjusi atsisveikinti su sūnumi ir dar penkiais giminaičiais.

Tačiau Bangladešo užsienio reikalų ministras Abul Kalamas Abdul Momenas žmogaus teisių gynėjų kaltinimus pavadino „bjauriu melu“ ir sakė, kad gyvenimo sąlygos Basan Čare yra „daug geresnės“ nei pabėgėlių stovyklose.

Bangladešas išleido apie 400 mln. JAV dolerių (329 mln. eurų) būstams ir trijų metrų aukščio apsauginiam pylimui nuo potvynio saloje įrengti. Pabėgėliai bus apgyvendinti kambariuose ir bus aprūpinti būtiniausiais reikmenimis, kad galėtų patys gaminti valgį ir pradėti naują gyvenimą, nurodė pareigūnai.

Bangladešo valdžia sako, kad perkėlus dalį pabėgėlių pagerės situacija perpildytose stovyklose, kur dažnai įvyksta žmonių gyvybių pareikalaujančių nuošliaužų ir smurto protrūkių.

Tačiau neaišku, kokių sveikatos priežiūros ar švietimo įstaigų bus Basan Čare, taip pat – ar pabėgėliai galės panorėję išvykti.

Jungtinių Tautų biuras Bangladeše pranešė, kad jam nebuvo leista nepriklausomai įvertinti salos, kaip gyventi skirtos vietos, „saugumo, galimybių ir tvarumo“.

Penktadienį Basan Čare buvo imtasi papildomų saugumo priemonių. Čia buvo įsteigta policijos nuovada, kurioje dirbs beveik 300 policijos pareigūnų, tarp kurių bus ir moterų, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Golam Faruqas.