„Galvoju, kad šitas katės ir pelės žaidimas turi baigtis“, – sakė Ch. Michelis, turėdamas galvoje Turkijos gamtinių dujų žvalgymo laivų įsibrovimus į Graikijos vandenis.

„Tarsimės per Europos viršūnių susitikimą gruodžio 10 dieną ir esame pasirengę panaudoti turimas priemones“, – sakė jis.

Kitos savaitės ES viršūnių susitikimas vyks Briuselyje. Po ankstesnių susitikimų, kurie dėl pandemijos vyko kaip vaizdo konferencijos, lyderiai susitiks fiziškai.

Turkija ginčija Graikijos teritoriją Viduržemio jūros rytuose ir ne kartą buvo pasiuntusi gamtinių dujų telkinių žvalgymo laivą į Graikijos vandenis.

Abi šios šalys priklauso NATO, kuri sukūrė mechanizmą, turintį padėti turkų ir graikų kariškiams išvengti atsitiktinių susidūrimų.

Tačiau Vokietijos vadovaujamos diplomatinės pastangos kalbėtis su Ankara nelabai padėjo sprendžiant esminius klausimus ir kai kurios ES narės, pirmiausia Prancūzija ir pati Graikija, siekia griežtesnių veiksmų.

Kitos ES narės yra atsargesnės. Kai kurios jų baiminasi, kad eskaluojant priešpriešą Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybė vėl galėtų leisti pabėgėlių srautui pasiekti ES sienas.

Viršūnių susitikimui pirmininkausiantis Ch. Michelis išreiškė Europos nusivylimą.

„Spalio mėnesį po labai intensyvaus ir strategiškai aukšto lygio apsikeitimo [nuomonėmis], apibrėžėme labai pozityvų pasiūlymą Turkijai, ištiesėme ranką“, – sakė Ch. Michelis spaudos konferencijoje, skirtoje pirmosioms jo darbo metinėms.

„Tačiau žengimo į šią sritį sąlyga yra ta, kad Turkijai reikia nutraukti vienašališkas provokacijas, priešiškus pareiškimus ir vėl pradėti gerbti tarptautinius principus bei taisyklėmis grindžiamą bendruomenę“, – sakė EVT pirmininkas.

„Nuo spalio reikalai nesiklostė labai teigiamai. Nuo to laiko matome... vienašališkus veiksmus, priešišką retoriką“, – pridūrė jis.