JAV Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto (NIAID) mokslininkai, kūrę vakciną kartu su „Moderna“, ištyrė 34 paskiepytų suaugusiųjų imuninę reakciją.

Straipsnyje, paskelbtame „New England Journal of Medicine“, jie teigė, kad SARS-CoV-2 koronavirusui į žmogaus ląstelės įsibrauti neleidžiančių antikūnų „su laiku mažėjo, kaip ir buvo tikėtasi, tačiau visų dalyvių organizmuose 3 mėn. po vakcinacijos jų lygis išliko padidėjęs“.

mRNA-1273 vadinama vakcina yra skiriama dviem dozėmis su 4 savaičių pertrauka.

Nors, bėgant laikui, antikūnų kiekis tiriamųjų organizmuose mažėjo, tai nebūtinai yra nerimą keliantis veiksnys.

„Moderna“ yra vakciną nuo COVID-19 sukūrusi įmonė

NIAID direktorius Anthony'is Fauci ir kiti ekspertai ne kartą teigė, esą imuninė sistema turėtų prisiminti koronavirusą ir vėliau bei pagaminti naujų antikūnų.

Tyrimas taip pat parodė, kad „Moderna“ vakcina aktyvavo tam tikras imunines ląsteles, kurios padeda organizmui „atsiminti“ koronavirusą ir lengviau su juo kovoti ateityje.

„Šiame tyrime pateikta įrodymų, kad palyginti stipri antikūnų reakcija išlieka praėjus 90 dienų po antrosios vakcinos dozės. Vakcinos sukuriamų antikūnų kiekis buvo didesnis jaunesnių pacientų organizmuose nei senesniųjų, tačiau pakankamai stipri imuninė reakcija buvo užfiksuota net iki 70 metų amžiaus pacientų organizmuose“, – komentavo Teksaso universiteto virusologas Benjaminas Neumanas.

„Moderna“ vakciną JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) vertins gruodžio 17 d. Netrukus po vertinimo vakciną gali būti leista teikti pacientams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)