Ranjitsinhas Disale buvo paskelbtas šių metų Pasaulio mokytojo apdovanojimo laimėtoju per virtualią ceremoniją, transliuotą iš Gamtos istorijos muziejaus Londone. Jis nusprendė pusę pelnyto prizo pasidalyti su kolegomis finalistais.

R. Disale aplenkė 12 tūkst. nominantų iš 140 pasaulio šalių.

Jo sprendimas pasidalyti apdovanojimu reiškia, kad po 55 tūkst. JAV dolerių (45,2 tūkst. eurų) gaus kiti devyni finalistai, tarp kurių yra Italijos, Nigerijos ir Pietų Korėjos atstovų.

R. Disale yra jau šeštasis šio apdovanojimo, kurį remia Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO), laureatas.

Laimėtojas sakė, kad pasaulinė koronaviruso pandemija parodė švietimo svarbą bendruomenėms.

„Šiuo sunkiu metu mokytojai daro viską, kad kiekvienam mokiniui būtų užtikrinta jo prigimtinė teisė į gerą išsilavinimą“, – sakė R. Disale.

Jis pridūrė, visi mokytojai yra „tikrieji permainų nešėjai, keičiantys savo mokinių gyvenimus“, todėl jis nusprendė pasidalyti premija su kolegomis.

R. Disale 2009 metais atvyko dirbti į nedidelio kaimelio šalia Solapuro Maharaštros valstijoje pradinę mokyklą. Jo dėka per kelerius metus apylinkėse gyvenančių autochtonų (adivasių) vaikų mokyklos lankomumas išaugo nuo 2 iki 100 procentų.

UNESCO generalinio direktoriaus pavaduotoja švietimo klausimais Stefania Giannini sakė, kad tokie mokytojai kaip R. Disale kuria „taikesnes ir teisingesnes visuomenes“.

„Tokie mokytojai kaip Ranjitsinhas pašalins nelygybę ir prisidės prie ekonomikos augimo“, – pridūrė ji.