„By_Pol“ grupei, kurią sudaro iš darbo išėję Baltarusijos teisėsaugos sistemos pareigūnai, vadovauja 27 metų Baltarusijos milicijos tyrėju dirbęs Andrejus Astapovičius. Dabar jaunas vyras viešai ragina šalies žmones „išginti diktatorių“.

Apie tai rašo Laisvosios Europos radijas (Radio Free Europe / Radio Liberty).

A. Astapovičius laukia, ar Lenkijos valdžia patenkins jo prašymą suteikti prieglobstį. Pagrindinis buvusių pareigūnų tikslas – priversti buvusius kolegas atsakyti už savo veiksmus malšinant po prezidento rinkimų kilusius taikius protestus.

„Mes surinksime visus reikiamus duomenis ir sudokumentuosime visus režimo nusikaltimus – nuo rinkimų rezultatų klastojimo iki milicijos agresijos ir netgi žudynių“, – telefonu iš Varšuvos žurnalistams lapkričio 30 dieną pareiškė A. Astapovičius.

Baltarusijos autoritarinis lyderis A. Lukašenka per rugpjūčio 9 dieną vykusius rinkimus apsiskelbė triuškinančiu rezultatu įveikęs oponentus. Jo priešininkai rinkiminėje kovoje ilgametį prezidentą apkaltino rezultatų klastojimu. Sukilo ir rinkimų rezultatais nepatenkinti šalies žmonės, taikūs protestai Baltarusijos miestų gatvėse nesiliauja jau ketvirtas mėnuo, o opozicija aktyviai renka saugumo pareigūnų prieš taikius žmones vykdomų nusikaltimų ir brutalaus elgesio su protestuotojais įrodymus.

Didžioji valdančiojo Baltarusijos aparato dalis ir toliau deklaruoja lojalumą nuo 1994 metų valdžioje esančiam A. Lukašenkai, kurį kritikai ir Vakarų valstybės kaltina disidentų persekiojimu ir rinkimų pažeidimais. Nauja iniciatyvinė A. Astapovičiaus įkurta grupė, pavadinimu „By_Pol“, dirbdama iš užsienio, daro viską, kad į dienos šviesą iškiltų daugiau tokių nusikaltimų.

Pati idėja suvienyti visus iš Baltarusijos teisėsaugos struktūrų savo noru pasitraukusius pareigūnus kilo spalį per susitikimą Lenkijoje, kuriame dalyvavo du buvę valstybės tyrėjai, policijos pareigūnai, kaltintojai ir tremtyje gyvenanti šalies opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Politikės šalininkai teigia, kad, jeigu prezidento rinkimų balsai būtų buvę suskaičiuoti sąžiningai, ji būtų šventusi užtikrintą pergalę.

A. Astapovičius, pats dalyvavęs minėtame susitikime, sako, kad Baltarusijos teisėtvarkos sistemos pareigūnai pasidaliję į dvi stovyklas: tuos, kurie persekioja protestuotojus, mojuodami guminėmis lazdomis ir grasindami šaunamaisiais ginklais, ir vadinamuosius intelektualus – aukštesnio rango civilius tarnautojus, turinčius universitetinį išsilavinimą ir vis dažniau abejojančius A. Lukašenkos režimo teisėtumu.

Žiniasklaidos dėmesio centre atsiduria būtent pirmosios stovyklos atstovai, sako A. Astapovičius, nes būtent jie gatvėse brutaliausiais būdais malšina protestus.

„Jie sudaro vienybės įspūdį, visi tarsi vienas kumštis. Tik tiesa ta, kad tie, kurie iš tikrųjų priima sprendimus, vis labiau linksta į žmonių pusę. Sistema pūva ir griūva iš vidaus“, – teigia A. Astapovičius.

A. Astapovičiaus teiginius patvirtinti sunku, kaip ir sunku įvertinti, kiek sistemoje likę nuoširdžiai A. Lukašenką palaikančių pareigūnų. Raštiškame atsakyme RFE/RL S. Cichanouskaja spalį patvirtino faktą, kad toks susitikimas su buvusiais pareigūnais vyko ir pareiškė, kad Baltarusijos opozicijai labai reikalingos jų žinios ir patirtis, padėsiančios geriau suprasti, kaip į savo pusę patraukti daugiau pareigūnų ir geriau perprasti, kaip veikia A. Lukašenkos režimas.

Nors S. Cichanouskaja ir tikina nematanti „jokios akivaizdžios tendencijos“, jog A. Lukašenkos saugumo aparate vyksta vertybių perkainojimas, sako, kad dauguma diktatoriaus darbuotojų paprasčiausiai bijo.

„Sulaukiame šimtų žinučių iš aukštus postus užimančių asmenų, kurie nori trauktis. Tik sistema sukurta taip, kad valdžia kerštauja ir baudžia visus, išdrįsusius pasitraukti. Būtent dėl to dauguma laikosi įsikibę užimamų pozicijų ir tyli“, – teigia Baltarusijos opozicijos lyderė.

Kaip antradienį rašė BNS, S. Sviatlana Cichanouskaja inicijavo bendrą nusikaltimų, įvykdytų prieš protestuotojus Baltarusijoje, registrą ir sakė, jog sieks tarptautinio baudžiamojo persekiojimo bei sankcijų kaltiesiems.

„Inicijuoju vieningą nusikaltimų registravimo knygą, sukurtą Nacionalinės antikrizinės valdybos ir buvusių jėgos struktūrų darbuotojų komandos „By_Pol“, – sakoma antradienį „Telegram“ kanalu paskelbtame S. Cichanouskajos pareiškime.

S. Cichanouskaja pažymėjo, kad paleidžiamoje interneto platformoje „Bendroji nusikaltimų registracijos knyga“ bus „kaip įmanoma detaliau“ fiksuojami įstatymo pažeidimai, o teisininkai „patikrins surinktą medžiagą ir parengs [ją] baudžiamųjų bylų kėlimui ir tarptautiniu lygiu, ir naujosios Baltarusijos teismuose“.

„Žmonių, prieš kuriuos surinkta realių įrodymų, vardus mano komanda rekomenduos įtraukti į sankcijų sąrašus. Praėjusią savaitę jau iškėlėme pirmąją baudžiamąją bylą tarptautinės jurisdikcijos teisme Lietuvoje. Tai Maksimo Chorošino, kuris buvo kankinamas ir turėjo išvykti iš Baltarusijos, byla“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja taip pat pabrėžė, jog visi, kas dalyvavo neteisėtuose veiksmuose prieš demonstrantus, „gali konfidencialiai parašyti nuoširdų prisipažinimą arba duoti parodymus apie nusikaltimus, kuriuos matė“.

Vienas iš įrodymų, jog „By_Pol“ turi ryšių sistemos viduje, yra grupės turinys, skelbiamas „YouTube“ platformoje – konkrečiai nutekinti vaizdo įrašai, padaryti prie riaušių malšinimo milicijos pareigūnų kūnų tvirtinamų kamerų. Skelbiama, kad vaizdo medžiaga – iš dviejų paskutinių sekmadienių, kai buvo malšinami protestai. Įrašai nuo praeitos savaitės peržiūrėti dešimtis tūkstančių kartų, skelbia Laisvosios Europos radijas.

Ši filmuota medžiaga – bene geriausia iliustracija, kaip Minsko gatvėse dirba riaušių malšinimo pajėgos. Viename klipe – filmuota medžiaga iš perpildyto milicijos furgono, kuriame ant grindų sėdi drebantys sulaikytieji protestuotojai, vežami į sulaikymo centrus.

Kitame epizode matoma, kaip grupelė ginkluotų riaušių milicijos pareigūnų minivenu važiuoja į protestą.

Atsidarius durelėms, iššauna. „Ruoškite granatas!“ – sušunka vienas.

Antrasis klipas filmuotas spalio 25 dieną – dieną, kai riaušių malšinimo policija agresyviai išvaikė protestuotojus, susirinkusius netoliese šalies Vidaus reikalų ministerijos būstinės, panašu, kad viską filmavo asmuo, pats dalyvavęs operacijoje, lapkričio 28 dieną skelbė „Nastojaščeje vremia“.

A. Astapovičius šių vaizdo įrašų šaltinių nenurodo, tačiau teigia, kad su juo bendradarbiauja šimtai teisėsaugos pareigūnų, kurie su juo noriai dalijasi turiniu.

„Jie pradeda maištą sistemos viduje. Mes inicijavome šį judėjimą, o su jų pagalba savomis priemonėmis įveiksime režimą“, – užtikrintai kalba A. Astapovičius.

Jis atsakė į kelis „Nastojaščeje vremia“ klausimus:

– Kaip jums pavyko gauti tokios filmuotos medžiagos?

– Tiesiai šviesiai jums atsakyti negaliu, bet paaiškinsiu, kad dabartinė valdžia jau pradeda persekioti savo sistemos viduje dirbančius žmones.

Jau daviau komentarą dėl visų tų už kandidatus pasirašiusiųjų sąrašus: kaip jie pradeda išskirti žmones, atleidžia iš darbo, rengia nesibaigiančias atestacijas, trumpina stažą, atima pensijas – baudžia tuos, kurie nusiteikę prieš dabartinę valdžią, bet vis dar lieka sistemos viduje.

Dėl dabartinės valdžios veiksmų pačioje sistema ima ryškėti protesto požymių – žmonės pradeda bandyti save apginti. Tai intelektualusis blokas, kuris jau pasirengęs kovoti su jėgos bloku, užsiimančiu tuo, ką matote tuose vaizdo įrašuose. Dabar prasidėjo vidinis karas, pažiūrėsime, kas nugalės: beždžionė su lazda ar intelektas.

– Ar daug žmonių, matydami, kaip žiauriai su taikiais protestuotojais Minsko ir kitų Baltarusijos miestų gatvėse elgiasi jėgos struktūros, apsisprendžia palikti darbą šiose institucijose?

– Tikslaus skaičiaus įvardyti negaliu. Tai labai sunku nustatyti. Dalis kreipiasi į mus, kiti tiesiog deda pareiškimą ant stalo ir pasitraukia apie savo sprendimą nepranešę, nes baiminasi dėl savo ir artimųjų saugumo.

Jeigu kalbėtume apie tuos, kurie pasitraukė per „By_Pol“, tuomet skaičius siekia tūkstantį žmonių. Tik žinau, kad iš tų, kurie ten kreipėsi, ir iš tikrųjų pasitraukė gal dvigubai mažiau. Daugiau išėjusių ir niekam apie tai nepranešusių.

– O galbūt pavienio saugumiečio nuomonę galima pakeisti su juo pasikalbėjus? Pavyzdžiui, galbūt iš protestuojančių gavęs gėlės žiedą jis atsikvošėtų? Arba, jeigu kas paskatintų susimąstyti apie tas kenčiančias motinas?

– Čia klausimas psichologams. Mano nuomone, jėgos struktūrų darbuotojams, ypač mūsiškiams, tos gėlės paskutinėje vietoje, tai ne pats tinkamiausias sprendimas. Nesakau, kad juos reikia persekioti ir mušti, tačiau tokia taktika tikrai nebus veiksminga asmenims, kurie patys smurtauja ir lieja tokį įsiūtį.

Rezultatų duotų nebent realios sankcijos ir natūrali baimė būti patrauktam baudžiamojon atsakomybėn – ir kiekvieno, kas taip elgėsi, atpažinimas, turi nelikti anonimiškumo. Tada jie pradės susiprasti, suvokti, kad kaukė jų neišgelbės.

Tada jau pradės galvoti, ką teks daryti, jeigu valdantysis režimas visgi pasikeis. Lukašenka juk jau senas ir ne visagalis, kažkas keičiasi. Ir visa ta procedūra visgi įvyks arba prasidės tarptautinis tyrimas – ir iš tos Baltarusijos niekur nepaspruksi.

O kai valdžia pasikeis, to, kas nutiko niekas nepamirš. Turi būti supratimas, kad tave identifikavo, teks atsakyti už savo veiksmus – anksčiau ar vėliau. Tai tikrai veikia smurtautojus.
Jie pradės bijoti ir galvoti apie savo ateitį. Tai gali turėti įtakos tiems, kurie gali taip elgtis, bet dar nepasielgė, tiems, kurie tapo liudininkais.

Taigi, norėdami apsiginti ir įrodyti, kad tai ne jų darbas, pradės liudyti prieš kitus, kas iš esmės jau ir vyksta: fiksuoja vieni kitus, renka kompromituojančią medžiagą.