Trys ankstesni JAV vadovai tikisi, kad sąmoningumo ugdymo kampanija, skirta padidinti žmonių pasitikėjimą vakcinos saugumu ir veiksmingumu, duos naudos. Tuo tarpu Amerikos visuomenės sveikatos pareigūnai bando įtikinti gyventojus skiepytis.

G. W. Busho štabo viršininkas Freddy Fordas CNN sakė, jog 43-iasis prezidentas susisiekė su dr. Anthony Fauci, Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto direktoriumi bei vienu žinomiausių infekcinių ligų ekspertų šalyje, ir dr. Deborah Birx, Baltųjų rūmų reagavimo į koronavirusą veiksmų koordinatore, ir pasiūlė prisidėti prie vakcinos populiarinimo.

„Prieš keletą savaičių prezidentas Bushas paprašė manęs informuoti dr. A. Fauci ir dr. D. Birx, jog, atėjus tinkamam laikui, jis nori padaryti viską, kas jo galioje, kad paragintų amerikiečius skiepytis, – CNN teigė F. Fordas. – Pirmiausia turi būti patvirtintas vakcinos saugumas, tada bus galima pradėti skiepyti didžiausią riziką užsikrėsti turinčius asmenis, ir prezidentas Bushas mielai pasiskiepys prieš kamerą.“

Trečiadienį B. Clintono atstovas spaudai pranešė CNN, kad buvęs prezidentas taip pat sutiktų pasiskiepyti viešai ir pareklamuoti vakciną.

„Prezidentas Clintonas būtinai pasiskiepys, kai tik gaus vakciną, atsižvelgiant į visuomenės sveikatos pareigūnų nustatytus prioritetus. Ir tai padarys viešai, jeigu toks sprendimas paskatins visus amerikiečius sekti jo pavyzdžiu“, – nurodė Angelas Urena.

Radijo stoties „SiriusXM“ laidų vedėjui Joe Madisonui duoto interviu, kuris bus transliuojamas ketvirtadienį, metu B. Obama teigė, kad patikės dr. A. Fauci žodžiais, jog vakcina yra saugi.

„Tokiais žmonėmis kaip Anthony Fauci, kuriuos pažįstu ir su kuriais dirbau, visiškai pasitikiu, – pareiškė B. Obama. – Todėl jeigu Anthony Fauci pasakys, kad vakcina yra saugi ir kad galima skiepytis, norint įgyti atsparumą COVID-19, būtinai taip ir padarysiu. Pažadu, kad kai vakcina taps prieinama mažesnės rizikos grupei priskiriamiems žmonėms, tikrai pasiskiepysiu.“

„Galbūt pasiskiepysiu per televiziją ar nufilmuosiu, kad žmonės žinotų, jog pasitikiu šiais mokslininkais ir nenoriu susirgti COVID-19“, – pridūrė jis.

Dabar B. Obama, kaip buvęs šalies prezidentas, ketina pasinaudoti savo žinomumu visuomenės sąmoningumui ugdyti.

Kalbėdamas su J. Madisonu, jis pripažino, jog egzistuoja rimta problema – dvejojimas dėl vakcinos. Kai kurie sveikatos ekspertai baiminasi, kad mažumoms, kurias gerokai labiau paveikė koronaviruso pandemija, priklausantys gyventojai vengs skiepytis.

„Aš puikiai suprantu, kodėl afroamerikiečių bendruomenė gali būti nusiteikusi skeptiškai. Turiu omenyje eksperimentus Tuskegee miestelyje ir kitus incidentus. Vis dėlto būtent dėl vakcinų mūsų šalyje niekas nebeserga poliomielitu, vaikai nebemiršta nuo tymų ir raupų, nebėra ligų, kurios pražudydavo ištisas populiacijas ir bendruomenes“, – sakė B. Obama.

Lapkričio 20 dieną Vokietijos farmacijos bendrovė „BioNTech“ ir jos partnerė JAV „Pfizer“ pateikė prašymą JAV maisto ir vaistų administracijai (FDA) dėl leidimo naudoti jų sukurtą vakciną nuo COVID-19 ekstremalios padėties sąlygomis. Prognozuojama, kad sprendimas turėtų būti priimtas po kelių savaičių.

Praėjusį mėnesį paskelbti plataus masto bandymų rezultatai parodė, kad vakcina yra saugi ir jos veiksmingumas siekia 95 procentus.