„Burevi“, antras per savaitę ciklonas pietinėje Bengalijos įlankos dalyje, Šri Lankos šiaurės rytų krantus pasiekė prieš pat vidurnaktį (trečiadienį 20 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Audra, kurios vėjų greitis siekė 100 km per val., į dalį salos atnešė smarkias liūtis, bet niekas nežuvo, o padaryta žala yra mažesnė nei tikėtasi.

„Lijo, pūtė smarkus vėjas, bet ciklonas mūsų rajone nepadarė didelės žalos“, – telefonu iš Trinkomalio, esančio už 260 km nuo sostinės Kolombo, sakė vietos reporteris Mangalanathas Liyanarachchi.

Pasak jo, tūkstančių pakrantėse gyvenančių žmonių buvo paprašyta kuriam laikui pasitraukti ir priglausti toliau nuo kranto esančiuose rajonuose, bet dabar jie jau sugrįžę į savo namus.

Šri Lankos gaivalinių nelaimių padarinių valdymo centras paskelbė „raudono“ lygio įspėjimą ir paprašė žvejų neplaukti į jūrą.

Šri Lanka taip pat nurodė trims dienoms uždaryti audros kelyje atsidūrusias mokyklas.

Tačiau Gaivalinių nelaimių padarinių valdymo centro pareigūnai sakė, kad pranešimų apie aukas nebuvo, o padaryta žala yra minimali, nes ciklonas slinkdamas per retai apgyvendintas teritorijas susilpnėjo.

Penktadienio naktį audra turėtų pasiekti Indijos pietinę Tamil Nadu valstiją ir nuslinkti į vakarus, Keralos link, paskelbė Indijos meteorologai.

Indijos Nacionalinės atsako į nelaimes pajėgos trečiadienį paskelbė šiose dviejose valstijose dislokavusios maždaug daugiau kaip dvi dešimtis pagalbos ir gelbėjimo komandų, pradėsiančių dirbti po audros.

Keralos vyriausiasis ministras Pinarayi Vijayanas sakė, kad numatyta apie 2,5 tūkst. stovyklų, į kurias bus perkelti žmonės iš pajūrio rajonų ir žemumų.

Indijos premjeras Narendra Modi socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad centrinė vyriausybė yra pasirengusi suteikti „visą įmanomą paramą“.

„Meldžiuosi už tų, kas yra paveiktuose rajonuose, saugumą ir gerovę“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę galingesnis ciklonas kliudė Šri Lankos šiaurinį pakraštį ir visa jėga smogė Tamil Nadu, kur vartė medžius ir atnešė iki 30 cm kritulių.

Vis dėlto tikslesnės prognozės ir laiku atlikta kelių šimtų tūkstančių žmonių evakuacija padėjo sumažinti aukų skaičių. Per šią audrą žuvo trys žmonės – daug mažiau nei per audras ankstesniais metais.

Šri Lanka, Indija ir Bangladešas yra priklausomi nuo musonų atnešamo lietaus, pripildančio hidroelektrinių vandens saugyklas ir drėkinančio pasėlių laukus, bet pernelyg smarkios liūtys ir audros kone kiekvienais metais pareikalauja žmonių aukų ir padaro daug žalos.