J. Lai, kurio žiniasklaidos grupė „Next Digital“ leidžia laikraštį „Apple Daily“, drauge su kitais devyniais žmonėmis buvo areštuotas rugpjūčio 10 dieną dėl, anot policijos, įtariamų nacionalinio saugumo įstatymo pažeidimų ir slapto susimokymo su užsienio šalimi.

73 metų J. Lai vėliau buvo paleistas už užstatą, bet spalį policija atliko kratą jo bendrovės būstinėje ir išsivežė dokumentų.

Trečiadienį J. Lai ir du „Next Digital“ vadovai buvo apkaltinti sukčiavimu dėl „Next Digital“ biurų nuomos.

Ketvirtadienį J. Lai pasirodė teisme, kuris atsisakė paleisti jį už užstatą. Bylos svarstymas bus pratęstas balandžio 16 dieną.

Honkongo policijos trečiadienio pranešime sakoma, kad trys vyrai – jų pavardės nebuvo nurodytos – areštuoti dėl kaltinimų sukčiavus. Taip pat nurodyta, kad vienas iš šių vyrų dar įtariamas nacionalinio saugumo įstatymo pažeidimu, bet šie įtarimai tebėra tiriami.

Pekinas nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui įvedė reaguodamas į 2019-ųjų birželį mieste prasidėjusius protestus. Pasiūlyto ekstradicijos įstatymo išprovokuoti protestai virto kampanija už didesnę demokratiją buvusioje britų kolonijoje.

Nacionalinio saugumo įstatymas paskatino tolesnius protestus ir skundus, kad Pekinas pažeidžia Honkongo autonomiją, pažadėtą prieš sugrąžinant miestą Kinijai, ir kenkia jo, kaip verslo centro, statusui.

„Apple Daily“ liepos 1 dieną įstatymą kritikavo savo pirmajame puslapyje, pavadinęs jį paskutine vinimi į teritorijos autonomijos karstą.

Jungtinės Karalystės vyriausybė smerkė J. Lai areštą rugpjūčio mėnesį ir sakė, kad nacionalinio saugumo įstatymu naudojamasi kitokiai nuomonei nuslopinti.

Įstatymas „įgyvendinamas būdu, kuriuo pakertama žodžio laisvė“, sakoma šį mėnesį paskelbtoje britų vyriausybės ataskaitoje dėl 1984 metų susitarimo sugrąžinti Honkongą Kinijai statuso.

„Būtina visiškai gerbti šią laisvę“, – pažymima ataskaitoje.

Anksčiau J. Lai buvo areštuotas vasarį ir balandį, dėl kaltinimų dalyvavus protestuose. Jam taip pat gresia kaltinimai dėl dalyvavimo 1989 metų birželio 4-osios protestų Pekino Tiananmenio aikštėje nuslopinimo metinių minėjime.