Kurilų salose nuo šiol drauge su prieš trejus metus dislokuotais mažo nuotolio oro erdvės gynybos kompleksais veikia S-300V4 oro gynybos raketinė sistema, gruodžio 1 d. savo pranešime teigė Rusijos Rytų karinė apygarda.

Rusijos gynybos ministerijos televizijos kanalas „Zvezda“ pranešė, kad oro erdvės gynybos raketinės sistemos buvo dislokuotos Iturupe, vienoje iš keturių labiausiai į pietus nutolusių Kurilų salų.

Rusija nesiliauja stiprinti savo pajėgų salose, įskaitant čia dislokuotus pažangius naikintuvus ir priešlaivines raketas, primena rferl.org.

Sovietų Sąjunga paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis atėmė Kurilų salas iš Japonijos, kuri ir toliau reiškia teritorines pretenzijas į šias salas. Japonija jas vadina Šiaurinėmis teritorijomis. Ginčas užkirto kelią Rusijai ir Japonijai pasirašyti taikos sutartį, oficialiai užbaigiančią karą.

Dešimtmečiais besitęsiančios diplomatinės pastangos susitarti dėl teritorinio sureguliavimo nedavė jokių apčiuopiamų rezultatų.

Tokijas jautriai reaguoja į Maskvos karinius veiksmus strategiškai svarbiame salyne, besidriekiančiame į šiaurės rytus nuo Japonijos Hokaido salos iki Rusijos Tolimųjų Rytų regiono Kamčiatkos.

Netrukus po to, kai rugsėjį pradėjo eiti pareigas, naujasis Japonijos premjeras Yoshihide Suga skambučio su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu metu aptarė teritorinį ginčą.

Buvęs premjeras Japonijos Shinzo Abe per aštuonerius savo buvimo valdžioje metus stengėsi išspręsti šį teritorinį konfliktą.