Pastarosiomis dienomis per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiai yra didesni už 100, todėl pareigūnai įvedė griežtesnes priemones, panašias į tas, kurios galiojo per ankstesnius protrūkius.

„Ši nauja COVID-19 banga Honkongui smogė labai greitai“, – žurnalistams sakė miesto vadovė Carrie Lam. Pasak jos, nauji suvaržymai įsigalios trečiadienį.

Didelio atgarsio sulaukęs kelionių burbulas su Singapūru atidėtas.

Lapkričio 20 d. miestas pranešė apie dvidešimt šešias naujas infekcijas, iš kurių 21 vietinė. Devyni iš vietos atvejų neatsekami. Vyriausybė taip pat nustatė per 40 preliminarių atvejų, kurie dar nepatvirtinti, ir tai buvo ženklas, jog lapkričio 20 d. šuolis nėra anomalija.

Nauja užsikrėtimų banga kilo tuo metu, kai kitose Azijos dalyse, įskaitant Japoniją ir Pietų Korėją, įsivyravus šaltesniems orams pranešama apie nerimą keliančius viruso plykstelėjimus.

Pamokos pradinių 1-3 klasių moksleiviams nutrauktos nuo lapkričio 23 dienos dviem savaitėms. Vaikų darželiai ir lopšeliai neveikia dėl viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ir koronaviruso pakartotinio protrūkio rizikų. Kol kas nė vienam moksleiviui ar mokyklų darbuotojui teigiamų COVID-19 testų nenustatyta, praneša pareigūnai.

„Honkongo epideminė situacija sparčiai blogėja, ir ekspertai tvirtina, kad ketvirtoji banga neišvengiama, – per spaudos konferenciją sakė Maisto ir sveikatos sekretorė Sophia Chan. – Mes ėmėmės eilės priemonių kontrolei sustiprinti, bet situacija ir toliau prastėja.“

Padėtis pradėjo stipriai blogėti, likus vos dviem dienoms iki tos laiko, kai buvusi britų kolonija turėjo paskelbti apie įsigaliojantį dvišalį oro kelionių burbulą (ATB) su savo partneriu, finansiniu centru, Singapūru, – tai turėjo būti pirmas pasaulyje karantino nevaržomų kelionių susitarimas, kuris galiotų visiems gyventojams.

Dabar, augant nesaugumo jausmui dėl šio oro kelionių burbulo – savotiško galimybių atnaujinti pasaulines keliones šablono, – toks susitarimas atidėtas kitiems metams ir tapo pamokoma istorija apie tokių pastangų bergždumą, nes koronavirusas vis dar išlieka nesuvaldomas ir nenuspėjamas.

Oro kelionių burbulas būtų pristabdomas dviem savaitėms, vos tik septynių dienų vietinių neatsekamų atvejų slenkamasis vidurkis bent viename iš šių miestų viršytų penkis atvejus. Honkongas neseniai registravo penkiolika neatsekamų vietinių atvejų, priartėdamas prie raudonosios 35 atvejų linijos.

Artimiausiu metu miestas ketina paskelbti masinį testavimą privalomu tam tikrose asmenų grupėse, nors pareigūnai konkrečiai nenurodė kuriose.

Jis taip pat svarsto galimybę įvesti tam tikrus suvaržymus, pavyzdžiui, sugriežtinti žmonių susibūrimus vietos viešbučiuose per vadinamąsias „staycation“ atostogas („stay“ – pasilikti ir „vacation“ – atostogos), – kai išvykstama atostogų iš tiesų nepajudant toli nuo namų.

S. Chan paragino visus gyventojus atsisakyti „nebūtinų“ susibūrimų ir visur bei visada dėvėti kaukes.

Vyriausybė viliasi, kad viruso pliūpsnis bus užgesintas dar prieš pasiekiant tokio masto protrūkį, koks buvo kilęs liepos pradžioje – didžiausias Honkonge. Tada tokie suvaržymai kaip draudimas didesniems nei dviejų žmonių viešiems susibūrimams ir restoranų uždarymas nuo šeštos vakaro iki penktos ryto smogė skaudų smūgį finansų centro ekonomikai.

Pirmadienį pranešta, kad 170 tūkst. Honkongo valstybinių tarnautojų dirbs iš namų, nebent būtina kitaip. C. Lam paprašė privačių kompanijų, jei tik įmanoma, elgtis taip pat.

Viešų susibūrimų ribojimai griežtinami, bus leidžiama susitikti nebe keturiems, kaip iki šiol, bet tik dviem žmonėms. Restoranuose bus galima aptarnauti ne daugiau kaip du žmones prie vieno staliuko.

Mokyklas, barus ir naktinius klubus jau nurodyta uždaryti.

Nauji suvaržymai galios daugumai pramogų vietų, įskaitant karaokės ir madžongo salonus, pramogų parkus.

Sporto salės ir grožio salonai galės dirbti toliau, bet turės griežčiau riboti žmonių skaičių vienoje vietoje ar per vieną užsiėmimą.

C. Lam sakė, kad dalis honkongiečių bendruomenės, nuo pat pradžių rimtai vertinusios koronavirusą, jaučia nuovargį.

Valdžia planuoja didinti dabartines 2 tūkst. Honkongo dolerių (216 eurų) baudas ir atidarys karštąją liniją gyventojams, norintiems pranešti apie socialinio atstumo taisyklių pažeidimus.

Policija taip pat aktyviau reaguos į pažeidimus, imsis veiksmų prieš privačias vietas, kuriose rengiamos šventės ar dideli susibūrimai, pridūrė miesto lyderė.

Vienas iš dalykų, labai prisidėjusių prie dabartinės COVID-19 bangos, yra pramoginių šokių vakarai, kuriuos yra pamėgę turtingesni gyventojai.

„Jie išeidavo grupėmis, nedėvėdavo kaukių, toliau pramogaudavo šventėse. Jie šokdavo glaudžiai kontaktuodami... Todėl mums reikia didinti baudą“, – kalbėdama apie pastarojo meto pažeidimus sakė C. Lam.