„Greitai artėjame prie žūtbūtinio momento „Brexito“ derybose“, – M. Barnier žodžius per vaizdo konferencijos formatu vykusį pasitarimą su ES ambasadoriais citavo vienas diplomatas. Šią informaciją taip pat patvirtino kiti šaltiniai.

„Londone tęsiasi intensyvios derybos, bet iki šio ryto vis dar neaišku, ar per derybas bus įmanoma peržengti atotrūkį dėl tokių klausimų kaip vienodos konkurencijos taisyklės, valdymas ir žuvininkystė“, – pažymėjo M. Barnier.

Diplomatai sakė, kad M. Barnier mano, jog aštuonis mėnesius trunkančių derybų baigtis paaiškės per kelias artimiausias dienas, galbūt ketvirtadienį vakare arba penktadienį.

Britų pareigūnai oficialiai nepripažįsta galutinio termino susitarimui pasiekti, tačiau privačiuose pokalbiuose sutinka, kad artimiausios dienos bus lemiamos.

Vienas Europos diplomatas sakė, kad tarp valstybių narių ambasadorių jaučiamas „nusivylimas“, tačiau „šiuo metu tikslas dar nepasiektas“.

„Šiandien dar negalime pasakyti, ar susitarimas bus, ar ne“, – pridūrė diplomatas.

Anksti ryte įvykęs M. Barnier pokalbis su ambasadoriais surengtas po to, kai kelios valstybės narės, tarp jų Prancūzija ir Nyderlandai, išsakė susirūpinimą, esą Bendrijos derybininkų komanda nuolaidžiauja JK.

Pagrindinis šio pokalbio tikslas buvo nuraminti Paryžių bei kitas sostines ir dar kartą patikinti valstybes nares, kad M. Barnier komanda toliau gins esminius ES interesus, įskaitant žuvininkystę, sakė dar vienas diplomatas.

Įveikti takoskyrą

Vienos iš šalių, nerimaujančių, kad M. Barnier gali sutikti su per dideliais britų reikalavimais, diplomatas sakė: „Nesu tikras, kad tai, ką pasakė M. Barnier, išsklaidė būgštavimus. Takoskyrai įveikti reikia neįgyvendinamo šuolio.“

M. Barnier su 27 ES šalių pareigūnais pasikalbėjo vaizdo ryšiu iš Londono, kur intensyviai derasi su kolega britu Davidu Frostu.

Jei šalims nepavyks susitarti, nebus išvengta rimtų ekonominių sutrikimų, Europos ekonomikai jau išgyvenant gilų nuosmukį dėl koronaviruso pandemijos.

Labiausiai nesutariama, kaip suderinti ES ir JK sveikatos, darbo ir aplinkos apsaugos taisykles, nepažeidžiant Britanijos susigrąžinto suvereniteto.

Be to, kai kurias šalis itin neramina žvejybos teisių klausimas. Jos siekia išsaugoti ES žvejams prieigą prie JK žvejybos plotų, o Britanija nori juos griežtai kontroliuoti.

Bet koks susitarimas turėtų būti ratifikuotas valstybių narių, taip pat JK ir ES parlamentų. Šis procesas prasidėtų po pasirašymo praėjus maždaug dviem savaitėms, kurių reikėtų vertimams ir teisniam vertinimui.

Trečiadienį M. Barnier taip pat trumpai informavo apie padėtį svarbiausius Europos Parlamento narius, labai nenorinčius, kad ES asamblėjos balsavimas būtų nukeltas į ateinančius metus, galbūt po to, kai susitarimas bus pradėtas taikyti laikinai.

„Būtina greita pažanga“, – sakė vokiečių europarlamentaras Davidas McAllisteris po vaizdo konferencijos su M. Barnier.

„Susitarimą reikia pasiekti artimiausiomis dienomis, kad [valstybės narės] ir Parlamentas atliktų reikalingas procedūras iki pereinamojo laikotarpio pabaigos. Demokratinė kontrolė privaloma“, – kalbėjo jis.