Mairead Philpott, kuriai dabar 39-eri, už grotų atsidūrė 2013 m. balandžio mėnesį, kai buvo pripažinta kalta dėl 10-ies metų amžiaus dukros Jade bei sūnų Duwayne’o (13-os metų amžiaus), Johno (devynerių metų amžiaus), Jacko (aštuonerių metų amžiaus), Jesse’io (šešerių metų amžiaus) ir Jaydeno (penkerių metų amžiaus) nužudymo per neatsargumą.

Moteris suplanavo padegti Derbyje, Alentone, stovėjusį namą kartu su savo vyru Micku Philpottu, kuris buvo nubaustas įkalinimo iki gyvos galvos bausme ir galės prašytis paleidžiamas anksčiau tik 2027-aisiais, skelbia independent.co.uk.

Kiek žinoma, praėjusį penktadienį M. Philpott iš Surėjuje esančio Jos didenybės kalėjimo „Send“ buvo nugabenta į nakvynės namus, kur bus stebima lygtinio laikotarpio metu.

Sprendimą paleisti M. Philpott į laisvę kritikavo prieš ją pasisakantys asmenys ir Vidurio Derbišyro atstovė parlamente konservatorė Pauline Latham. Ji sakė dedanti pastangas užtikrinti, jog M. Philpott nebegrįžtų į ankstesnę gyvenamąją vietą.

Pareiškime parlamento narė teigė: „Man pasidarė šlykštu suvokus, kad ši bjauri moteris džiaugiasi laisve, o jos dukra ir penki sūnūs guli po žeme. Aštuoneri su puse metų reiškia, kad už kiekvieną iš šių žuvusių nelaimingų vaikų ji atsėdėjo mažiau nei po 18 mėnesių. Argi tai teisingumas? Už tokių sprendimų priėmimą atsakingi žmonės turi ilgiau ir įdėmiau pagalvoti apie aukas ir jų gyvybės vertę. Be to, šio siaubingo nusikaltimo Derbio gyventojai dar nepamiršo, todėl bijau ir pagalvoti, kas nutiktų jai pasirodžius mieste.“

Nusikaltimų prevencijos centro atstovai paleidimą pavadino „pribloškiančiu“ ir paragino nepaleidinėti žudikų neatlikus visos bausmės.

„Automatinė nusikaltėlių paleidimo į laisvę atlikus pusę bausmės sistema reiškia, kad tokiais atvejais, kaip šis, teisingumas nebūna įvykdytas“, – pareiškė Nusikaltimų prevencijos centro tyrimų direktorius Davidas Spenceris.

Notingamo karūnos teisme įvykusio posėdžio metu susirinkusieji išgirdo, kad M. Philpottas buvo sumanymo 2012 m. gegužės 11 d. padegti namus siekiant nepagrįstai apkaltinti buvusią partnerę, „varomoji jėga“. Deja, jųdviejų planas „pasisuko tragiška ir pražūtinga linkme“, liepsnoms sparčiai apėmus namą, nurodė prokurorai.

Po gaisro praėjus penkioms dienoms, policijos surengtoje spaudos konferencijoje Philpottai liejo ašaras ir prašė padėti sugauti žudikus.

Teisėja Kate Thirlwall M. Philpott sakė, kad moteris pasielgė „beširdiškai ir savanaudiškai“. „Tai buvo jūsų vaikai, buvote už juos atsakinga, tačiau nusprendėte prisijungti prie savo vyro“, – pridūrė teisėja.

2013 m. lapkričio mėnesį M. Philpott pateikė apeliacinį skundą dėl paskirtos bausmės, tačiau teisėjai pabrėžė, jog ant jos drabužių rasti benzino pėdsakai įrodo, kad ji prisidėjo prie padegimo ir kad tai nebuvo „ekspromtu gimęs sumanymas“.

„Sun on Sunday“ pranešė, kad M. Philpott bus pasiūlyta psichologinė pagalba ir konsultuojamasis ugdymas, taip pat už mokesčių mokėtojų pinigus jai gali būti suteikta nauja tapatybė.

Jungtinės Karalystės (JK) teisingumo ministerijos atstovas spaudai sakė nekomentuosiantis individualaus kalinio paleidimo: „Lygtinai paleidžiamiems nusikaltėliams galioja griežtos taisyklės, kurias pažeidus tektų grįžti į kalėjimą.“