Nepaisant Graikijos ir Kipro protesto, seisminių tyrimų laivas „Oruc Reis“ tapo augančio Turkijos užmojų rasti gamtinių dujų telkinių ginčijamuose vandenyse simboliu.

Turkų karinių fregatų lydėtas laivas pirmąkart rugpjūčio mėnesį, o vėliau spalį buvo nusiųstas į vandenis į pietus nuo Graikijos Megistės salos, nepaisant ES ir JAV raginimų liautis.

Ankaros nuomone, atsižvelgiant į Turkijos ilgą Viduržemio jūros kranto liniją, jos pretenzija į suverenias vandenis regione yra įtikimesnė negu Graikijos pretenzija, grindžiama mažyte Megistės sala.

„Mūsų laivas užbaigė rugpjūčio 10 dieną prasidėjusį dvimatį seisminį tyrimą Demrės rajone... ir dabar sugrįžo į Antalijos uostą“ Turkijos pietuose, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė energetikos ministerija.

Pasak jos, laivas surinko „10 995 kilometrus“ duomenų, veikiausiai turint galvoje išžvalgyto ruožo bendrą ilgį.

Briuselis pagrasino paskelbti Ankarai sankcijų už jos veiksmus regione, o ES vadovai turėtų per gruodžio 10–11 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą nuspręsti, ar taikyti tokias baudžiamąsias priemones.

Rugsėjį būta vilčių, kad problemą pavyks išspręsti dialogu, NATO priklausančioms Turkijai ir Graikijai sutikus atnaujinti tiriamąsias derybas, stringančias nuo 2016 metų.

Tačiau viltys užgeso spalį, kai „Oruc Reis“ buvo nusiųstas vykdyti mokslinių tyrimų. Tą žingsnį Atėnai pavadino „tiesioginę grėsmę taikai“.