„Ir vėl pasaulio arogancijos nedoros rankos, uzurpatorių sionistų režimui veikiant kaip samdiniui, buvo suteptos šios šalies sūnaus krauju“, – sakoma prezidento oficialiajame tinklalapyje paskelbtame pranešime su H. Rouhani komentaru apie mokslininko Mohseno Fakhrizadeh nužudymą.

Irane įprasta „pasaulio arogancija“ vadinti Jungtines Valstijas.

M. Fakhrizadeh penktadienį buvo „sunkiai sužeistas“, užpuolikams apšaudžius jo automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano, pranešė Irano gynybos ministerija.

Pranešime sakoma, kad M. Fakhrizadeh, vadovavęs ministerijai pavaldžiai tyrimų ir inovacijų organizacijai, vėliau tapo „kankiniu“, medikams nesugebėjus jo atgaivinti.

H. Rouhani pažadėjo, kad M. Fakhrizadeh žūtis „nesutrikdys“ Irano mokslo pažangos, taip pat sakė, kad nužudymas atspindi Teherano priešų „silpnumą ir nesugebėjimą“ sustabdyti šiitiškos respublikos vystymosi.

Prezidentas pareiškė užuojautą „mokslo bendruomenei ir Irano revoliucinei liaudžiai“.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadą Javadą Zarifą penktadienį sakė, kad esama „rimtų ženklų apie Izraelio vaidmenį“ nužudant M. Fakhrizadeh.

Jungtinės Valstijos 2008 metais paskelbė sankcijų M. Fakhrizadeh dėl „dalyvavimo veikloje ir sandoriuose, prisidėjusiuose prie Irano branduolinės programos vystymo“. Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu šį specialistą yra pavadinęs numanomos Irano branduolinių ginklų programos „tėvu“.

59 metų mokslininkas buvo nužudytas, kai važiavo automobiliu netoli Absardo miesto Teherano provincijos rytinėje Damavando apskrityje.

Dienraštis „The New York Times“ pranešė, kad vienas amerikietis pareigūnas ir du kiti žvalgybos pareigūnai patvirtino, jog šią ataką organizavo Izraelis, bet daugiau detalių nepateikė.

M. Fakhrizadeh buvo nužudytas likus mažiau nei dviem mėnesiams iki Joe Bideno prisaikdinimo JAV prezidentu.

J. Bidenas žada sugrįžti prie diplomatijos su Iranu ir atsisakyti ketverius metus prezidento Donaldo Trumpo vykdytos karingos politikos šios valstybės atžvilgiu. 2018 metais D. Trumpo administracija pasitraukė iš branduolinio susitarimo su Iranu ir sugrąžino skaudžias sankcijas Teheranui.

D. Trumpas tuo metu pareiškė, jog šis susitarimas, oficialiai vadinamas Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), nesuteikė pakankamų garantijų, kad Teheranas negalės pasigaminti branduolinių ginklų.

Iranas visuomet neigė, kad nori papildyti savo arsenalą tokiais ginklais.