Paaiškindamas, kad jam nebereikia laikytis izoliacijos po to, kai jo komandoje buvo nustatytas užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejis, M. Barnier patvirtino, kad vyksta į Londoną savaitgalį susitikti su savo britų kolega Davidu Frostu.

Jungtinė Karalystė po penkių savaičių pasitrauks iš Europos laisvos prekybos ir muitų zonos, tačiau derybos dėl tolesnių jos santykių su ES stringa šalims nesutariant dėl žvejybos ir prekybos taisyklių.

M. Barnier prieš susitikimą su ES pasiuntiniais savo pranešime socialiniame tinkle „Twitter“ perspėjo, kad „tie patys reikšmingi nesutarimai išlieka“. Susitikime jis pakartojo tą pačią pesimistinę žinutę.

„Priartėjome prie apsisprendimo akimirkos“, – ES valstybių ambasadoriams sakė M. Barnier. Jo žodžius citavo vienas šaltinis, susipažinęs su uždaro susitikimo darbotvarke.

Jeigu Londonas nepakeis savo nuostatų, „pasiekti susitarimą bus vargu ar įmanoma“, M. Barnier žodžius susitikime citavo kitas diplomatas.

Tuo metu Londone premjero Boriso Johnsono vyriausiasis derybininkas D. Frostas taip pat atsargiai kalbėjo apie proveržio galimybes.

„Kai kas manęs klausia, kodėl mes vis dar deramės, – parašė jis tviteryje. – Mano atsakymas – jog mano darbas padaryti viską, kad išsiaiškinčiau, ar sąlygos susitarimui sudarytos. Jau vėlu, bet susitarimas vis dar įmanomas, todėl tęsiu derybas, kol taps akivaizdu, kad [susitarti] nebeįmanoma.“

„Tačiau kad susitarimas būtų įmanomas, jis turi gerbti JK suverenumą. Tai nėra vien žodžiai, tai sukelia praktinių pasekmių“, – pridūrė jis.

Pasak D. Frosto, šios sąlygos apima JK jos žvejybos plotų kontrolę ir valstybinių subsidijų apribojimus abiejose Lamanšo pusėse.

Anot šaltinių, ES ambasadoriai paragino M. Barnier peržiūrėti numatytas priemones tam atvejui, jeigu susitarimo nepavyks pasiekti ir jeigu prie JK pasienio patikrinimo postų susiformuos krovinių eilės.

Londone B. Johnsonas sakė, kad dabar europiečių eilė žengti žingsnį, ir patikino, jog Britanija yra visai pasiruošusi derybų žlugimo scenarijui.

„Susitarimo tikimybė labai priklauso nuo mūsų draugų ir partnerių ES“, – sakė jis žurnalistams.

„Visi labai uoliai dirba, tačiau akivaizdu, kad esama esminių ir svarbių nesutarimų, kuriuos reikia išspręsti, bet mes toliau dirbame“, – kalbėjo B. Johnsonas.

Britanijai „susitarimo reikia labiau“

B. Johnsonas atsisako sutikti su ES vizija dėl vienodų konkurencijos sąlygų užtikrinimo po „Brexito“, numatančia nuobaudas, jeigu nors viena šalis nukryps nuo numatytų reikalavimų.

Jis taip pat nesutinka suteikti ES žvejams prieigą prie JK vandenų. Tai vienas opiausių klausimų, dėl kurio nepavyksta susitarti per aštuonis mėnesius trunkančias derybas.

Prieš išvykdamas į JK sostinę M. Barnier turėtų susitikti su žvejybos ministrais iš šio klausimo sprendimu labiausiai suinteresuotų šalių.

Jeigu susitarimo nepavyks pasiekti ir ratifikuoti iki gruodžio 31 dienos, abi šalys sugrįš prie prekybos vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sąlygomis, o tai paveiktų prekybą ir verslą abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse, ypač – Britanijoje.

Derybos jau užtruko gerokai ilgiau nei tikėtasi, o laiko iki metų pabaigos ratifikuoti susitarimą Europos Parlamente lieka mažai.

Europos Parlamento nariai, penktadienį taip pat turintys susitikti su M. Barnier, reiškia nepasitenkinimą dėl vėluojančio susitarimo derinimo. Gali atsitikti taip, kad susitarimą jiems teks tvirtinti tarp Kalėdų ir Naujųjų metų.

Nors reikalas skubus, Prancūzija ketvirtadienį perspėjo, kad Europos Sąjungos neturi „įbauginti“ Britanijos atsisakymas eiti į kompromisą ir ji negali prarasti savo ryžto paskutiniame etape.

„Britams susitarimo reikia labiau nei mums. Europiečiai privalo tuo tikėti, ir tikėti savo stiprybe šiose derybose“, – sakė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as.