Ketvirtadienį Londone priėmęs Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerus Algirdą Brazauską, Andrį Bėrzinį ir Siimą Kallą, T.Blairas paragino aktyviai rengtis NATO viršūnių susitikimui Prahoje, pranešė Lietuvos Vyriausybės spaudos tarnyba.

Šiemet lapkritį vyksiančiame susitikime trys Baltijos valstybės ir kitos kandidatės iš Vidurio Europos tikisi pakvietimo į Aljansą.

Kalbėdami apie Europos Sąjungos plėtrą, Baltijos premjerai pabrėžė, kad jų valstybės norėtų, jog naujoms narėms būtų sudarytos sąlygos patekti į ES žemės ūkio produktų rinką. Jie pažymėjo, Baltijos valstybių netekina Europos Komisijos joms pasiūlytos žemės ūkio produkcijos gamybos kvotos.

Lietuvos premjeras A.Brazauskas susitikime iškėlė Kaliningrado srities klausimą. Jis pabrėžė, kad vizų režimo Kaliningradui specifiką turi suderinti Rusija ir ES, o Lietuva yra pasirengusi prisidėti siekiant šio susitarimo.

Rusija baiminasi, kad ekonomiškai atsilikęs ir militarizuotas Kaliningrado anklavas, Lietuvai ir Lenkijai įstojus į ES, bus izoliuotas. Lietuva jau paskelbė, kad įves vizas Kaliningrado srities gyventojams nuo 2003 metų vidurio.

Visos trys Baltijos valstybės ir Lenkija į ES tikisi įstoti 2004-aisiais metais. Trijų dienų vizito į Londoną A.Brazauskas išvyko trečiadienį. Pirmąją vizito dieną jis dalyvavo Europos Ekonomikos ir finansų centro (EEFC) surengtoje vakarienėje su Estijos, Čekijos bei Latvijos premjerais, Slovakijos premjeru pavaduotoju.

Ketvirtadienį Lietuvos premjeras skaitė pranešimą EEFC bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) konferencijoje "Europos Sąjungos plėtra: galimybės ir perspektyvos", susitiko su ERPB prezidentu Jeanu Lemierre‘u.

A.Brazauskas dar susitiks su Didžiosios Britanijos pramonės, energetikos ir aplinkos ministru Brianu (Brajanu) Vilsonu bei parlamento nariu, transporto ministru Johnu Spellaru. Vakare "Barbica Hall" Lietuvos premjeras žiūrės Sergejaus Prokofjevo baletą "Romeo ir Džiuljeta", kurį šoks Lietuvos nacionalinio baleto trupė. Orkestrui diriguos Mstislavas Rostropovičius.

Penktadienį ERPB būstinėje bus surengta platesnė A. Brazausko diskusija su banko vadovybe apie vykdomų arba planuojamų projektų finansavimą. Į Lietuvą A.Brazauskas grįš penktadienį vėlai vakare.