Gyvūnai, kurie buvo sunaikinti anksčiau šį mėnesį po to, kai Danija aptiko koronaviruso mutaciją, galinčią nuo audinių išplisti žmonėms ir trukdyti skiepų veiksmingumui, per tą laiką pradėjo pūti. Jų maitose esančios dujos dabar kelia negyvas audines į paviršių, o tai kursto užkrato baimes.

Ši nauja aplinkybė tapo dar vienu gėdos šaltiniu Danijos vyriausybei, kurią parlamentas kritikavo už tai, kad ši liepdama ūkininkams sunaikinti audines nepasikonsultavo su įstatymų leidėjais. Atsakingas ministras jau buvo priverstas atsistatydinti, tačiau ministrė pirmininkė Mette Frederiksen vis dar susiduria su klausimais, kaip tvarkytis su situacija.

Klaidų sąrašas, įskaitant tariamus žiaurumo veiksmus dėl skuboto gyvūnų skerdimo pobūdžio, papiktino net ir pačios M. Frederiksen socialdemokratų partijos narius.

Vakarų Danijoje esančio Holstebro miesto socialdemokratas meras Hansas Christianas Osterby interviu transliuotojui TV2 pareiškė, kad audinių palaidojimo būdas – „visiškai netinkamas“. Jis taip pat kritikavo valdžios institucijas už gyvūnų laidojimą jo savivaldybėje prieš tai negavus sutikimo.

Kapavietės buvo nepakankamai gilios, o negyvos audinės buvo sumestos vietose, „kur jų neturėtų būti“, sakė jis. „Šis sprendimas buvo priimtas labai, labai skubotai, o mes, kaip savivaldybė, tame visiškai nedalyvavome.“

Pietų Danijos universiteto teisės profesorius Frederikas Waage „Jyllands-Posten“ sakė, kad vyriausybė iš tiesų galėjo nusižengti įstatymui, nes prieš palaidodama audines nepasitarė su atitinkamomis savivaldybėmis.

Danijos aplinkos apsaugos agentūra laikraščiui sakė, kad kapavietės teisėtos, remiantis vertinimu, jog situacija reikalavo skubaus sprendimo.

Aplinkos ministerija pažymėjo, kad audinės turėjo būti užverstos mažiausiai 1,5 metro žemių sluoksniu, bet, kaip praneša visuomeninis transliuotojas DR, laidojimo vietoje prie Holstebro jos buvo pridengtos plonesniu kaip metro grunto sluoksniu.

„Tarnybos žaidžia su mūsų aplinka ir naudojasi ja kaip sąvartynu“, – laikraščiui „Jyllands-Posten“ sakė vietos politikas Leifas Broggeris.

Dar vienas susirūpinimą keliantis faktas – kad gyvūnai buvo užkasti per arti vieno ežero, todėl baiminamasi padidėsiančios taršos fosforo ir azoto junginiais. Pareigūnai žadėjo imtis priemonių padėčiai pataisyti.

Ministerija teigė, kad auginių „pabėgimas iš kapo“ tėra „laikina problema, susijusi su gyvūnų irimo procesu“.

„Kad būtų išvengta potencialių problemų gyvūnams ir žmonėms, teritorija bus stebima apskritą parą, kol bus įrengta tvora“, – sakoma ministerijos pranešime.

Atgrasaus reiškinio nuotraukos ir vaizdai sukėlė šurmulį socialiniuose tinkluose. Vienas „Twitter“ vartotojas parašė, kad 2020-ieji galės būti vadinami „žudikiškų mutančių audinių zombių metais“.