Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra paskelbė atnaujintas rekomendacijas žmonėms, kurie daug laiko praleidžia nejudriai. PSO priminė statistikos duomenis, kad ketvirtadalis suaugusiųjų ir penktadalis paauglių nepakankamai fiziškai aktyvūs, o padėtį dar labiau pablogino COVID-19 krizė, privertusi daugelį žmonių užsidaryti namie.

Agentūra rekomenduoja per savaitę bent 2–2,5 val. užsiimti „vidutine arba energinga aerobine veikla“, o vaikai turėtų būti judrūs mažiausiai po valandą per dieną.

PSO atkreipė dėmesį, kad dėl gyventojų menko fizinio aktyvumo kiekvienais metais išlaidos sveikatos apsaugai pasaulyje papildomai išauga 54 mlrd. JAV dolerių (45 mlrd. eurų), o prarastas darbo našumas vertinamas dar 14 mlrd. dolerių (beveik 12 mlrd. eurų).

Ženevoje įsikūrusi agentūra, koordinuojanti pasaulio atsaką į koronaviruso pandemiją, taip pat išleido atnaujintas „PSO rekomendacijas dėl fizinio aktyvumo ir nejudraus gyvenimo būdo“. Panašus ankstesnis leidinys buvo paskelbtas prieš dešimtmetį, o naujosios gairės yra papildytos ir išplėstos.

„Bet kokio pobūdžio ir bet kokios trukmės fizinis aktyvumas gali pagerinti sveikatą ir savijautą, bet daugiau visuomet yra geriau, – sakė PSO sveikos gyvensenos skatinimo direktorius Ruedigeris Krechas (Riudigeris Krechas). – Jeigu privalote daug laiko praleisti sėdėdami – darbe arba mokykloje, turėtumėte būti fiziškai aktyvesni, kad atsvertumėte sėdimo gyvenimo būdo žalingus padarinius.”

Reguliarus fizinis aktyvumas svarbus siekiant išvengti širdies ligų, diabeto ir vėžio, taip pat slopina depresijos ir nerimo simptomus bei „skatina smegenų sveikatą“, sakoma PSO pranešime.

Tuo metu vyresni kaip 65 metų žmonės turėtų susitelkti į pusiausvyrą ir judesių koordinaciją lavinančius bei raumenų jėgą didinančius pratimus, „padedančius išvengti pargriuvimų“, pridūrė agentūra.