Rusijos valdžia pasipiktinusi dar vienu atveju, kai Prancūzijos žiniasklaidoje pasirodo konfidencialaus Rusijos ir Prancūzijos prezidentų pokalbio detalių, skelbia dienraštis „Kommersant“, remdamasis diplomatiniais šaltiniais Maskvoje.

Laikraščiui pašnekovas patvirtino, kad straipsnyje labai aiškiai įvardyta lyderių pokalbio tema. Anot jo, Maskva paprašė Paryžiaus pasiaiškinti, tačiau šaltinis nepatikslino, kokia forma, kam ir kas išreiškė pretenziją, rašo rbc.ru.

Konkrečiai kalbama apie prancūzų leidinio „Challenges“ publikaciją, kurioje, remiantis diplomatiniais šaltiniais, rašoma, kad lapkričio 7 dieną telefonu Rusijos prezidentas kreipėsi į E. Macroną ir paprašė pagalbos gaminant vakciną „Sputnik V“, konkrečiai prašė į šios problemos sprendimo procesą įtraukti „Pasteur Institute“ fondą.

„Jau kelios savaitės rusai vis teiraujasi, ar esame pasirengę su jais dirbti. Tai atspindi jų pagrindinę silpnybę: gamybos pajėgumų trūkumą“, – šaltinį cituoja prancūzų žiniasklaida.

Kremliaus apie šį telefoninį pokalbį parengtame pranešime teigiama, kad jis buvo skirtas įvairiems klausimams, pirmiausia situacijai Kalnų Karabache, kur rugsėjo 27 dieną prasidėjo kariniai veiksmai. Rusija ir Prancūzija priklauso ESBO Minsko grupei, kuri atsakinga už šio konflikto sureguliavimą. Be to, šalių prezidentai aptarė, kaip sekasi vykdyti Minsko susitarimus dėl konflikto Donbase ir apžvelgė situaciją Libijoje.

Rusijos parengtame pranešime minimas ir „Pasteur Institute“ fondas. „Išreikštas interesas intensyvinti bendradarbiavimą kovoje su naujuoju koronavirusu, įskaitant Rusijos struktūrų ryšius su „Pasteur Institute“ kuriant ir gaminant vakciną“, – teigia Rusijos prezidento atstovai spaudai.

Prancūzijos prezidento administracijos puslapyje internete jokios informacijos apie šį prezidentų pokalbį nėra.

RBC išsiuntė užklausą Prancūzijos prezidento administracijai, Prancūzijos ambasadai Rusijoje ir Rusijos užsienio reikalų ministerijai, bet atsakymo dar negavo.

Rugsėjo pabaigoje žiniasklaidai nutekėjo kito V. Putino ir E. Macrono pokalbio detalės. Tuomet Prancūzijos laikraštis „Le Monde“ pranešė, kad kalbėdamas su Prancūzijos vadovu E. Macronu po Aleksejaus Navalno apnuodijimo, V. Putinas opozicionierių pavadino eiliniu „internetiniu kurstytoju“, o paskui pareiškė, kad jis galėjo tyčia praryti nuodų.

V. Putinas spėjo, kad Kovos su korupcija fondo įkūrėjas tyčia galėjo apsinuodyti „Novičiok“. Kodėl A. Navalnas galėjo taip pasielgti, V. Putinas jokios priežasties nenurodė.

„Le Monde“ teigimu, V. Putinas šią nuomonę išsakė telefonu kalbėdamas su Prancūzijos prezidentu E . Macronu. Jie bendravo rugsėjo 14 d. Viena iš pokalbio temų buvo A. Navalno apnuodijimas, nurodyta Kremliaus interneto svetainėje.

„Le Monde“ skelbė, kad V. Putinas paniekinamai atsiliepė apie A. Navalną, laikydamas jį „eiliniu internetiniu kurstytoju, kuris anksčiau simuliavo ligą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (376)