Malonė, kurios buvo tikimasi, paskelbta baigiantis D. Trumpo darbui Baltuosiuose rūmuose. Dvejus jo prezidentavimo metus buvo bandoma atremti įtarimus, kad jis prižiūrėjo ir siekė nuslėpti pavojingą bendradarbiavimo su Rusija schemą.

Tai pirmoji iš kelių malonių, kurias, analitikų nuomone, D. Trumpas gali paskelbti politiniams padėjėjams ir sąjungininkams prieš savo kadencijos pabaigą sausio 20 dieną.

Tarp šių žmonių gali būti buvęs 2016-ųjų rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas, taip pat nuteistas po susimokymo su Rusija tyrimo, D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani, buvęs patarėjas Steve'as Bannonas ir, taip pat, Rogeris Stone'as, kurio įkalinimo bausmę už melavimą ir spaudimą liudytojams prezidentas jau sušvelnino.

„Nekaltas žmogus“?

Ketvirtadienio pranešimas padėjo M. Flynnui išvengti galimo įkalinimo bausmės svarstymo federaliniame teisme Vašingtone.

Juo taip pat, regis, užbaigiama paskutinė byla, susijusi su specialiojo prokuroro Roberto Muellerio 2017–2019 metais vykdytu tyrimu dėl D. Trumpo rinkimų kampanijos. Dėl šio tyrimo šeši kampanijos padėjėjai padarė kaltės pripažinimo pareiškimus ar buvo nuteisti.

„Man didelė garbė pranešti, kad generolui Michaelui T. Flynnui buvo suteikta visiška malonė“, – tviteryje parašė D. Trumpas, palinkėdamas buvusiam patarėjui „tikrai fantastiškos Padėkos dienos“.

Išsamesniame pareiškime Baltieji rūmai nurodė, kad šia malone „užbaigiamas negailestingas partinis nekalto žmogaus persekiojimas“.

Pareiškime sakoma, kad tyrimas dėl M. Flynno veiklos buvo dalis „koordinuoto bandymo pakirsti 2016 metų rinkimus“ ir „kiekviename žingsnyje kenkti [D. Trumpo] administracijai“.

Slapti pokalbiai su rusais

Slaptos M. Flynno derybos su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone 2016-ųjų gruodį, dar prieš D. Trumpo inauguraciją, buvo kertinis akmuo specialiojo prokuroro R. Muellerio plataus masto tyrime dėl Maskvos kišimosi į JAV rinkimus anksčiau tais metais.

Per vieną svarbų pokalbį telefonu M. Flynnas siekė pakirsti tuometinio prezidento Baracko Obamos sankcijų Maskvai, paskelbtų dėl jos kišimosi į JAV 2016 metų rinkimus, poveikį.

Be to, M. Flynnas per ankstesnius dvejus metus gavo reikšmingų pinigų sumų už pasirodymus su rusų kompanijomis, įskaitant iškilmingą renginį Maskvoje, kai jis sėdėjo šalia Rusijos prezidento Vladimiro Putino, todėl JAV tyrėjai manė, kad svarbiausias D. Trumpo nacionalinio saugumo padėjėjas galėtų būti pažeidžiamas.

2017 metų vasarį jis buvo priverstas atsistatydinti iš D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo posto, administracijoje išdirbęs mažiau nei keturias savaites.

Tačiau prezidentas visada tvirtino, kad minėtas tyrimas buvo politinė „raganų medžioklė“, o kariuomenės atsargos generolas ir buvęs Gynybos žvalgybos agentūros vadovas M. Flynnas yra „geras žmogus“.

Šių metų gegužę Teisingumo departamentas žengė labai neįprastą žingsnį atsiimdamas savo ieškinį prieš M. Flynną, taip suteikdamas D. Trumpui svarbią politinę pergalę.

Teisingumo departamentas motyvavo tuo, kad 2017 metų gruodį M. Flynno padarytas kaltės pripažinimo pareiškimas dėl melavimo FTB nėra svarbus bylai, o FTB tyrimas jo atžvilgiu esą neturėjo „teisėto tyrimo pagrindo“.

Visgi federalinis teisėjas pareikalavo atlikti papildomą teisminę bylos peržiūrą.

Demokratai pasipiktinę

JAV demokratai reiškė pasipiktinimą malone M. Flynnui.

„Trumpas dar kartą piktnaudžiavo galia suteikti malonę, kad apdovanotų Michaelą Flynną, kuris pasirinko ištikimybę Trumpui, o ne ištikimybę savo šaliai“, – sakė Adamas Schiffas, pirmininkaujantis Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetui, taip pat tyrusiam įtariamą slaptą susimokymą su Rusija.

„Flynnas melavo FTB apie savo bendravimą su rusais – pastangas, kurios pakenkė JAV užsienio politikai, kai buvo paskelbtos sankcijos Rusijai dėl jos kišimosi į mūsų rinkimus“, – sakė jis.

„Trumpo malonė nepanaikina tos tiesos, kad ir kaip Trumpas ir jo sąjungininkai bandytų įteigti kitaip“, – pridūrė A. Schiffas.