Savo telegramoje Xi Jinpingas rašo, kad abi šalys turėtų „laikytis nekonfliktavimo ir nekonfrontavimo, abipusės pagarbos (ir) abipusiai naudingo bendradarbiavimo dvasios“, siekiant bendrų „kilnių tikslų“ – taikos ir ekonomikos plėtros visame pasaulyje.

Xi Jinpingas buvo vienas iš nedaugelio pasaulio lyderių, vis dar nepasveikinusių J. Bideno su pergale rinkimuose. Šiame sąraše vis dar yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Dabartinio JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo pradėti valdžios perdavimo procesą dar nepakanka, kad Rusijos prezidentas V. Putinas oficialiai pasveikintų Joe Bideną su pergale rinkimuose. Tai antradienį žurnalistams pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Ne šito nepakanka“, – sakė V. Putino spaudos sekretorius, paklaustas, ar suteikia dingstį sveikinti J. Bideną D. Trumpo rekomendacija JAV Bendrųjų paslaugų administracijos (GSA) vadovei Emily Murphy „daryti tai, ką reikia“ ir pradėti procedūras, susijusias su įgaliojimų perdavimu.

D. Peskovas priminė, kad „kai kuriose valstijose dar svarstomi skundai ir perskaičiuojami balsai, tad oficialių rinkimų rezultatų kol kas nėra“. Rusijos prezidento atstovas pabrėžė, kad Maskvos sveikinimų bus sulaukta tik užbaigus visas procedūras.

D. Trumpas leido JAV vyriausybei teikti pagalbą J. Bideno komandai netrukus po to, kai Mičigano valstija patvirtino rinkimų rezultatus J. Bideno naudai.
Lapkričio 3 d. įvyko JAV prezidento rinkimai. J. Bidenas užsitikrino daugiau kaip 270 rinkikų balsų, reikalingų pergalei.

Tačiau antros kadencijos siekiantis respublikonas D. Trumpas atkakliai tvirtina apie plataus masto sukčiavimą rinkimuose ir atsisako pripažinti savo pralaimėjimą. Jo kampanija pateikė teisinius ieškinius keliose valstijose.

Buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris įspėjo, kad naujoji Joe Bideno administracija turėtų kuo greičiau atkurti ryšių kanalus su Kinija, kurie per Donaldo Trumpo valdymo metus gerokai sutrūkinėjo, kitu atveju gresia krizė, ji gali virsti kariniu konfliktu.

„Jeigu nebus tam tikro bendradarbiavimo pamato, pasaulis nusiris į katastrofą, prilygintiną Pirmajam pasauliniam karui“, – pareiškė H. Kissingeris per forumo „Bloomberg New Economy Forum“ atidarymo ceremoniją. Pasak jo, dėl šiandien prieinamų karinių technologijų gali kilti tokia krizė, kurią „būtų dar sunkiau sukontroliuoti nei tas, kurių kildavo ankstesnėse erose“.

„Amerika ir Kinija dabar vis labiau linksta į konfrontacijas, ir savo diplomatiją jos vykdo per konfrontacijas, – interviu „Bloomberg News“ vyriausiajam redaktoriui Johnui Micklethwaitui sakė 97-erių metų H. Kissingeris. – Pavojus tas, kad gali kilti krizė, kuri iš priešiškos retorikos peraugs į tikrą karinį konfliktą.“