„Naujos kovos su epidemija priemonės galios nuo lapkričio 27 dienos iki gruodžio 21-osios“, – per spaudos konferenciją po trečiadienį ryte įvykusio vyriausybės posėdžio pranešė sveikatos apsaugos ministras Kostadinas Angelovas.

Kavinės ir restoranai, kuriems buvo leista dirbti nepaisant smarkiai išaugusio sergamumo ir mirštamumo, per pastarąsias dvi savaites pasiekusių piką, dabar turės užsidaryti. Taip pat duris teks užverti visiems kazino, sporto kubams ir prekybos centrams.

Universitetai ir mokyklos pereis prie mokymosi nuotoliniu būdu, o vaikų darželiai nedirbs.

Teatrai galės veikti, tačiau juose vienu metu galės būti užimta iki 30 proc. lankytojams skirtų vietų.

Restoranai galės tiekti maistą tik išsinešti.

Tačiau bažnyčios ir kiti maldos namai nebus uždaryti.

Kitaip nei per griežtą karantiną pavasarį, vyriausybė neuždarys viešųjų parkų ir sodų, taip pat neįves kelionių suvaržymų.

„Nekalbame apie įkalinimą namuose. Mūsų tikslas – suvaldyti sergamumo ir mirštamumo rodiklius“, – sakė kovos su koronavirusu darbo grupės vadovas Vencislavas Mutafčijskis ir pridūrė, kad naujųjų priemonių poveikis turėtų būti matomas po dviejų ar trijų savaičių .

„Tai padės nesusirgti didesniam skaičiui žmonių, kol gausime vakcinas“, – sakė jis.

Bulgarijos sveikatos apsaugos sistema sunkiai tvarkosi su pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugusiu COVID-19 pacientų, kuriems reikalingas gydymas ligoninėje, antplūdžiu. Ligoninėms labai trūksta personalo, nes koronavirusine infekcija serga per 2 tūkst. gydytojų ir slaugytojų.

Buvo pranešta apie kelis atvejus, kai pacientai mirė laukdami, kol bus paguldyti į ligoninę. Tai išprovokavo naują pasipiktinimo bangą, nukreiptą prieš premjero Boiko Borisovo konservatorių vyriausybę.

Anksčiau šiais metais šalyje kelis mėnesius vyko protestai, per kuriuos tūkstančiai žmonių reikalavo B. Borisovo atsistatydinimo.

Trečiadienį ryte maždaug 300 žmonių susirinko prie vyriausybės rūmų protestuoti prieš suvaržymus. Tarp protestuotojų ir policijos įvyko susistumdymas.

Tuo metu verslo grupės reikalauja finansinės paramos įmonėms ir įspėja, kad dėl naujų suvaržymų gresia bankrotų banga.