Bendrai COVID-19 protrūkis Japonijoje buvo palyginti mažas: patvirtinta kiek daugiau nei 2 tūkst. mirties atvejų ir 135,4 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Japonija neskelbė griežtų karantino priemonių kaip kitose valstybėse.

Vis dėlto dabar šalis grumiasi su trečiąja COVID-19 banga ir pastarosiomis dienomis skelbia rekordiškai didelius per parą užregistruojamų užsikrėtimo atvejų skaičius.

„Norėtume paprašyti Tokijo gyventojų, jei galima, kuo labiau susilaikyti nuo nebūtinų išvykų, kad infekcija neplistų toliau“, – žurnalistams sakė sostinės gubernatorė Yuriko Koike.

Ji taip pat paragino miesto gyventojus dirbti iš namų.

Nė vienas iš gubernatorės raginimų nėra susietas su jokiu vykdymo mechanizmu. Net pavasarį per protrūkio piką paskelbta ekstremalioji padėtis nenumatė bausmių nepaisantiems rekomendacijų likti namie ar uždaryti įmones.

Be to, Y. Koike paprašė alkoholį pardavinėjančių įstaigų, įskaitant karaokės salonus, nuo šeštadienio maždaug tris savaites darbą baigti 22 valandą. Kompanijos, kurios paisys šios rekomendacijos, sulauks kompensacijos.

Y. Koike pranešimas pasirodė Japonijos medikų asociacijai perspėjus, kad „medicininio aprūpinimo sistemoms visoje Japonijoje iškilo griūties grėsmė“.

„Jei užsikrėtimo atvejų sparčiai daugės, negalėsime išlaikyti lovų ir COVID-19 pacientams, ir kitiems pacientams“, – sakė organizacijos prezidentas Toshio Nakagawa.

Premjeras Yoshihide Suga praėjusią savaitę sakė, kad Japonijoje galioja „maksimali parengtis“ dėl viruso, o jo vyriausybė buvo priversta keisti poziciją dėl prieštaringai vertinamos vidaus turizmo kampanijos.

Iš pradžių vyriausybė tvirtino, kad nemažins šios kampanijos, bet apsigalvojo ir leido atskiriems regionams spręsti dėl pasitraukimo iš jos.

Kol kas iš programos, pagal kurią subsidijuojamos kelionės šalies viduje, tokiu būdu bandant padėti kelionių ir svetingumo paslaugų sektoriui, pasitraukė smarkiai paveikta Osaka ir šiaurinis Saporo miestas.