Kad situacija itin sudėtinga, liudija ir socialiniuose tinkluose plintantys šiurpūs vaizdo įrašai iš perpildytų ligoninių. Kelis tokius vaizdo įrašus pavyko gauti CNN.

Viename jų matyti, kaip nusvirusios mirusios pacientės galūnės pakimba ant lovos ligoninės palatoje, o greta esantys kiti koronavirusu susirgę pacientai kovoja už savo gyvybes. Kitame moteris tiesiog maldauja, kad gydytojai priimtų sergančią jos mamą – senyva moteris sunkiai gaudo orą. Makabriški vaizdai plinta ir iš perpildytų morgų.

„Štai taip siaubingai atrodo mūsų naktis“, – sako vyras, pasakojantis apie filmuotą medžiagą, kurią CNN perdavė su Rusijos opozicija susijusi medikų sąjunga „Gydytojų aljansas“. Šią vaizdo medžiagą nufilmavo ligoninės darbuotojas iš Uljanovsko – miesto, apie 800 kilometrų nutolusio į rytus nuo Maskvos.

„Dar du mirė mūsų palatoje“, – sako jis filmuodamas mirusio žmogaus kūną. „Štai kaip COVID-19 virusas pražudo visus“, – prideda jis.

Tokie kraupūs vaizdo įrašai, kuriuos pavyko gauti CNN, atskleidžia pasibaisėtinas sąlygas perpildytose patalpose. Keliuose vaizdo įrašuose matyti nuogi mirusių žmonių kūnai, sukrauti vienas ant kito morguose. Tai scenos, kurios labiau primena karo lauką, o ne ligoninę.

Rusijai bandant nesėkmingai suvaldyti koronaviruso krizę, šie vaizdo įrašai yra vienas iš kelių šaltinių, atskleidžiančių, jog tikrasis mirčių skaičius yra žymiai didesnis, nei skelbiama oficialioje statistikoje.

Oficialiais duomenimis, iki lapkričio 27 dienos šalyje nuo COVID-19 infekcijos mirė daugiau nei 38 tūkstančiai žmonių, tačiau valdžios kritikai ginčija šią informaciją teigdami, kad Kremlius slepia tikruosius skaičius.

„Manau, jog tikrasis mirčių skaičius yra apie 130 tūkst.“, – sako Aleksejus Rakša, buvęs vyriausybės statistikas. Atsižvelgdamas į vietinių registrų duomenis, A. Rakša paskaičiavo, jog Rusijoje balandžio-lapkričio mėnesiais mirė 160-170 tūkst. daugiau žmonių nei įprastai. Jis 80 proc. jų priskiria koronavirusui. Tai vidutinis skaičius, kurį vyras gavo susumavęs panašius tyrimus iš vakarų šalių.

Tarp 2020 metų balandžio ir rugsėjo, Rusijos statistikos agentūros „Rosstat“ duomenimis, oficialus šios šalies mirtingumas buvo didesnis 117 000 mirčių, palyginti su praėjusiais metais. Oficialus COVID-19 mirčių skaičius per šį laikotarpį yra 21 000 žmonių.

Kol kas dar nėra spalio ir lapkričio „Rosstat“ paskelbtų skaičių, tačiau vertinant net pagal oficialius šalies duomenis, pandemijos plitimas sparčiai pagreitėjo.

Koronavirusas Rusijoje

A. Rakša teigia, jog liepą jis išėjo iš darbo „Rosstat“ po viešo pasisakymo, kaip ši agentūra skaičiuoja koronaviruso aukas. Jis teigia, kad neatitikimai tarp oficialių skaičių ir jo duomenų atsiranda dėl to, kaip Rusija kvalifikuoja koronaviruso aukas.

Jis aiškina, jog „Rosstat“ naudoja keturių pakopų klasifikavimo sistemą. Agentūros svetainėje rašoma, kad jos yra tokios: 1) paciento teigiamas koronaviruso testo rezultatas prieš mirtį; 2) numanoma paciento pagrindinė mirties priežastis yra COVID-19 infekcija, patvirtinta skrodimu arba kitais tyrimais; 3) kai virusas prisidėjo prie mirties pasunkinant kitas ligas; 4) kai COVID-19 yra patvirtintas, tačiau tai nėra pagrindinė mirties priežastis.

„Tik pirmoji pakopa Rusijoje yra registruojama kaip mirtis nuo COVID-19“, – atskleidė A. Raška CNN. Pasak jo, likusios trys pakopos nėra įskaičiuojamos į oficialius duomenis. Nei Rusijos Sveikatos apsaugos ministerija, nei federalinė tarnyba „Rospotrebnadzor“, atsakinga už vartotojų teises ir žmonių gerovę, nei „Rosstat“ neatsakė į CNN kvietimą pakomentuoti šią situaciją.

Šis skaičiavimo metodas yra kitoks nei pataria Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri teigia, jog kiekviena mirtis, susijusi su koronavirusu, turėtų būti įskaičiuota į oficialią statistiką, nebent yra aiški, alternatyvi priežastis, kurios negalima susieti su liga.

Tačiau kovodama su koronavirusu, Rusija vis tiek žino, kaip surengti spalvingą šou. Rugpjūtį ji tapo pirmąja šalimi, patvirtinusia koronaviruso vakciną „Sputnik V“, net nesulaukusi trečiosios fazės bandymų pradžios. Ši vakcina, apie kurią nešališki mokslininkai atsiliepė skeptiškai, dar nėra plačiai naudojama.


CNN žurnalistams neseniai buvo suteikta galimybė patekti į 1300 lovų laikinąją ligoninę Maskvoje, įkurtą buvusioje ledo arenoje „Ice Palace“, kur anksčiau vyko pasaulio ledo ritulio čempionatas.

„Krizė yra sunki, bet suvaldoma“, – CNN naujienų portalui pareiškė vyriausiasis gydytojas Andrejus Škoda rodydamas patalpas. „Mes turime čia visą svarbiausią diagnostinę įrangą, ultragarsą, anesteziją, ventiliatorius“, – sakė jis.

Viršuje esantis didelis ekranas, paprastai rodantis ledo ritulio rezultatus, dabar naudojamas rodyti filmus gydomiems pacientams.

Gydytojas paminėjo, jog visa ligoninė yra skaitmenizuota, kiekvienam pacientui yra priskiriama apyrankė su QR kodu, susiejančiu visus jų sveikatos įrašus.

Koronavirusas Rusijoje

„Tai yra standartinė procedūra“, – situaciją ligoninėje ir kitur Maskvoje komentavo medikas.
Vis dėlto šis rožinis vaizdas su erdviomis ligoninių patalpomis šalies, neva visiškai kontroliuojančios pandemiją, vis labiau prieštarauja vaizdams, pasirodantiems iš kitų ligoninių bei kai kurių medicinos darbuotojų liudijimams.

Praėjusį mėnesį Rusijos vyriausybė pripažino didėjantį medicinos įstaigų krūvį, o ministro pavaduotoja Tatjana Golikova paminėjo, jog labiausiai koronaviruso paveiktuose penkiuose regionuose 95 proc. ligoninių lovų yra užpildyta.

Vienas Greitosios pagalbos vairuotojų, dirbančių Saratovo regione, esančiame pietvakarių Rusijoje, atskleidė įvairių faktų CNN su sąlyga, jog liks anonimas dėl galimų pasekmių darbe. Jis minėjo, jog padėtis ligoninėse primena jovalą.

„Medikai atsisako priimti senyvus pacientus, kuriems sunku kvėpuoti, – kalbėjo jis. – Jie sako, jog nėra reikalo jų hospitalizuoti, tačiau tikroji priežastis yra palatų trūkumas ligoninėse.“

Kitame CNN turimame vaizdo įraše, nufilmuotame perpildytame morge, vyriškas balsas pasakoja apie matomus šiurpius vaizdus: „Vargu ar čia rasime laisvos vietos. Tai lyg siaubo filmas.“