Virtualus susitikimas nebus viešas ir lieka neaišku, ar paskui bus paskelbtas koks nors pareiškimas, pirmadienį informavo šaltiniai.

Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas įsakė šiaurinio Tigrėjaus regiono vadovams pasiduoti, grasindamas priešingu atveju surengti plataus masto puolimą prieš jo sostinę Mekelę.

Abiy Ahmedas, praeitų metų Nobelio taikos premijos laureatas, lapkričio 4-ąją pradėjo karinę kampaniją prieš Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontą (TPLF), apkaltinęs šį judėjimą išpuoliais prieš dvi federalinių pajėgų stovyklas tame regione. Premjeras taip pat kaltino TPLF ignoravus centrinę vyriausybę ir siekus ją destabilizuoti.

Kadangi regione blokuojami ryšiai, abiejų stovyklų pareiškimus patikrinti buvo sunku, bet pranešama, kad per kovos veiksmus žuvo šimtai žmonių.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas praėjusią savaitę paragino atidaryti humanitarinius koridorius, siekiant padėti per kautynes nukentėjusiems civiliams. Jis taip pat pažymėjo, kad Etiopijos valdžia kol kas atmeta JT siūlymus tarpininkauti sprendžiant konfliktą.

„Labai nerimaujame dėl padėties Etiopijoje“, – žurnalistams Niujorke sakė JT generalinis sekretorius, perspėdamas apie „rimtas humanitarines pasekmes“, kurias gali pajusti ir kaimyninis Sudanas.

„Prašėme visapusiškai gerbti tarptautinę humanitarinę teisę, taip pat atidaryti humanitarinius koridorius ir skelbti paliaubas, kurių gali prireikti norint pristatyti humanitarinę pagalbą“, – nurodė jis.

Per 40 tūkst. etiopų pabėgo į kaimyninį Sudaną, pirmadienį pranešė JT pabėgėlių reikalų agentūra.