Anot Uhano virusologijos instituto direktoriaus pavaduotojos, naujausi kraujo tyrimai, atlikti kalnakasiams, kurie prieš aštuonerius metus susirgo paslaptinga kvėpavimo takų liga po šikšnosparnių išmatų valymo darbų, parodė, kad jie neužsikrėtė virusu, sukėlusiu COVID-19, rašo „The South China Morning Post“. Laikraštis cituoja Shi Zhengli išvadas, publikuotas praėjusią savaitę „Nature“ žurnale.

Serumo mėginiai paimti keturiems asmenims, kurie susirgo po darbų vario kasykloje Junano provincijoje. Vasarį publikuotame straipsnyje Shi Zhengli iškėlė prielaidą, kad šikšnosparniai galėjo būti pirminiai Sars-CoV-2, COVID-19 sukeliančio viruso, šeimininkai, tuo pakurstydama teorijas, esą pandemija siejama su šikšnosparnių koronavirusu, kurį tyrinėja jos komanda.

Shi Zhengli

Šikšnosparnių virusų specialistė Shi Zhengli, žinoma kaip Kinijos „moteris šikšnosparnė“, teigia, kad genetinė virusų, prie kurių ji dirbanti, charakteristika neatitinka koronavirusų, plintančių tarp žmonių, charakteristikos.

Gegužės mėnesį Shi Zhengli per interviu Kinijos valstybinei televizijai pareiškė, kad šuo metu aptinkami virusai „tėra ledkalnio viršūnė“, ir paragino, kovojant su epidemijomis, kuo skubiau griebtis tarptautinio bendradarbiavimo.

Uhano virusologijos instituto vadovo pavaduotoja teigė, kad virusų tyrimams būtinas skaidrus ir geranoriškas tiek mokslo bendruomenių iš viso pasaulio, tiek valstybių valdžių bendradarbiavimas ir pažymi savo apmaudą, jog „mokslas neretai politizuojamas“.

„Jeigu nenorime, kad žmonija kentėtų nuo dar vieno infekcinės ligos protrūkio, privalome iš anksto domėtis tais nežinomais virusais, kuriuos nešioja laukiniai žvėrys, ir laiku visus perspėti apie grėsmes. Jeigu jų nestudijuosime, neanalizuosime, greičiausiai laukia dar vienas protrūkis“, – per interviu CGTN kalbėjo Shi Zhengli.

Shi Zhengli jau tuomet sakė, kad virusų, su kuriais jai teko dirbti, genetinės charakteristikos neatitinka tarp žmonių plintančio koronaviruso genetinės medžiagos. Įraše socialinėje žiniasklaidoje mokslininkė parašė „prisiekianti savo gyvybe“, jog naujojo koronaviruso pandemija neturi nieko bendro su jos laboratorija.

Dauguma mokslininkų mano, kad COVID-19 sukeliantis virusas, kuris pirmą kartą pasirodė centriniame Kinijos Uhano mieste, persidavė žmonėms iš šikšnosparnių per kažkokius kitus žinduolius, galbūt Uhano turguje, kur parduodama egzotinių gyvūnų mėsa.

Per protrūkį visame pasaulyje infekuota per 57,6 mln. žmonių, mirė daugiau nei 1,37 mln. žmonių.