Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija ir Italija bendrame pareiškime paragino „visas Libijos ir tarptautinės bendruomenės šalis susilaikyti nuo bet kokių gretutinių ir nekoordinuotų iniciatyvų“, galinčių pakenkti Jungtinių Tautų vadovaujamoms pastangoms.

Pareiškime sakoma, kad jos yra „pasirengusios imtis priemonių prieš tuos, kas trukdo“ procesui, grobsto valstybės lėšas arba pažeidinėja žmogaus teises.

Nors konkrečios valstybės pranešime neminimos, anksčiau Europa kaltino Rusiją ir Turkiją kišimusi Libijoje.

Maskva yra kaltinama samdinių, kovojančių su JT palaikoma Libijos nacionalinės santarvės vyriausybe (NSV), rėmimu, o Turkija – dislokavusi savo karių ir dronų NSV palaikyti.

Keturios Europos valstybės pareiškė sveikinančios gaires, dėl kurių susitarė Libijos šalys ir kurios turėtų atverti kelią kitų metų gruodžio 24 dieną numatytiems rinkimams po spalį pasiekto paliaubų susitarimo.

„Tai yra svarbus žingsnis, siekiant atkurti Libijos suverenitetą ir jos institucijų demokratinį teisėtumą“, – sakoma pareiškime.

Remiantis pranešimu, visos keturios valstybės palaiko Libijos žmonių pasipriešinimą „bet kokiam užsienio kišimuisi ir remia jų troškimą susėsti taikiam ir patriotiškam dialogui“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ypač aktyviai kritikuoja Turkijos vaidmenį Libijos konflikte, kaltindamas ją siekiant daryti įtaką Viduržemio jūros rytinėje dalyje. Tai vienas iš virtinės klausimų, keliančių didelę įtampą Ankaros ir Paryžiaus santykiuose.

Praėjusį mėnesį paskelbtos paliaubos oficialiai nutraukė susirėmimus tarp Ankaros palaikomų NSV pajėgų ir maršalo Khalifos Haftaro pajėgų, remiančių administraciją rytinėje šalies dalyje ir palaikomų Rusijos.

Šiomis paliaubomis siekiama užbaigti daug metų trukusį konfliktą, prasidėjusį po to, kai per NATO palaikomą sukilimą 2011 metais buvo nuverstas ir nukautas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Praėjusią savaitę laikinoji JT misijos Libijoje vadovė Stephanie Williams sakė, kad besivaržančios šalys Libijoje dar nepradėjo pajėgų atitraukimo, kuris numatytas spalį pasirašytame paliaubų susitarime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)