Nacionaliniam saugumo direktoratui (NSD) vadovaujantis Ahmadas Zia Shirajas pažymėjo, kad Talibano kovotojai naudoja mėgėjiškus dronus, prie kurių pritvirtina sprogmenis.

„Jų naudojami dronai yra pardavinėjami rinkoje. Tai iš esmės yra filmavimui skirti dronai“, – kreipdamasis į parlamentą sakė A. Z. Shirajas, pridurdamas, kad NSD nori sustabdyti šių populiarių aparatų importą.

Anksčiau buvo pranešta, kad spalio pabaigoje Talibanas panaudojo bepilotę skraidyklę per sprogdinimą Kundūzo gubernatoriaus biuro komplekse.

A. Z. Shirajas tokio pranešimo nepatvirtino, bet pažymėjo, kad talibai yra panaudoję dronus Kundūzo ir Paktijos provincijose.

Nors Talibanui ši metodas yra naujas, Irake ir Sirijoje veikiantys džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai pradėjo mėtyti sprogmenis iš žaislinių lėktuvų ir mėgėjiškų dronų dar 2016 metais.

Afganistane tebeveikia negausios, bet daug žalos padarančios IS pajėgos, kurios atkakliai priešinasi jau kelerius metus amerikiečių ir afganų pajėgų dedamoms pastangoms jas sunaikinti.

„Sunaikinome jų lyderių ratą, tačiau jų antrasis sluoksnis tebėra aktyvus“, – sakė A. Z. Shirajas.

Pastarosiomis savaitėmis IS prisiėmė atsakomybę už dešimtis gyvybių pareikalavusius tris išpuolius Kabule, įskaitant šeštadienį įvykdytą raketų ataką.

Talibanas ir Vašingtonas vasarį pasirašė susitarimą, paruošiantį dirvą visų užsienio pajėgų išvedimui iš Afganistano iki ateinančių metų gegužės.

Talibai savo ruožtu įsipareigojo pasirūpinti, kad tarptautinės džihadistų grupuotės, tokios kaip „al Qaeda“ ir IS, negalėtų veikti Afganistane.