Pasak jo, Aksumo oro uosto kilimo ir tūpimo takas išraustas ir nebetinka naudoti. Nukentėjo ir kiti miesto infrastruktūros objektai. Kanalo žiniomis, reikės atstatyti ir daugelį istorinių paminklų. Etiopijos vyriausybės pajėgos susigrąžino Tigrajaus šiaurėje esančio Aksumo kontrolę lapkričio 19 d. po įnirtingų mūšių.

Aksumas yra vienas seniausių Etiopijos miestų ir buvusi kadaise galingos Aksumo karalystės sostinė. Jis traukia turistus iš įvairių pasaulio šalių. UNESCO 1980 metais įtraukė šį miestą ir jo istorinius paminklus, tarp jų – garsiąsias senovines stelas, į Pasaulio paveldo objektų sąrašą.

Aksume yra ir legendinė Švč. Marijos Sionietės bazilika, kur, pasak Etiopijos stačiatikių bažnyčios padavimų, laikoma Sandoros skrynia, kadaise buvusi karaliaus Saliamono šventykloje Jeruzalėje. Anot legendos, ją į Aksumą atgabeno karaliaus Saliamono ir Šebos karalienės sūnus Menelikas. Pirmoji Švč. Marijos Sionietės bažnyčia buvo pastatyta apie 330 metus, kai krikščionybė buvo paskelbta Etiopijos valstybine religija.

„Fana“ kol kas nepraneša, kokia yra Aksumo šventyklų būklė ir ar nenukentėjo jose saugomos relikvijos. Kanalas tik informavo, kad oro uostas kurį laiką negalės priimti turistų.

Etiopijos premjeras Abiy`us Ahmedas lapkričio 4 d. davė nurodymą pradėti šalies šiaurėje karinę operaciją prieš TLIF būrius, kurie išvakarėse užpuolė armijos objektus, nužudė kariškius, ištikimus federalinei vyriausybei, ir paėmė sunkiosios ginkluotės. Vyriausybės pajėgos pirmiausia užėmė vakarinius Tigrajaus rajonus, o dabar iš šiaurės ir pietų artėja prie rytinėje dalyje esančio regiono administracinio centro Mekelės.

Etiopijos vyriausybė sekmadienį davė TLIF vadovybei ir būriams 72 valandas sudėti ginklus ir nutraukti pasipriešinimą federalinėms pajėgoms. Skelbdamas ultimatumą, A. Ahmedas pabrėžė, jog „tai paskutinis šansas“. Jeigu TLIF atsisakys įvykdyti Adis Abebos reikalavimus, prasidės Mekelės šturmas, per kurį bus naudojama ir sunkioji ginkluotė, pabrėžė premjeras.