J. Bidenas ruošiasi sausį perimti prezidento postą, nepaisant D. Trumpo pastangų, kad lapkričio 3 dieną įvykusių rinkimų rezultatai būtų panaikinti.

„Apie pirmuosius išrinktojo prezidento pasirinktus žmones sužinosite antradienį, – televizijos ABC laidai „This Week“ sekmadienį sakė J. Bideno administracijos vadovas Ronas Klainas.

Keli JAV leidiniai, įskaitant „Bloomberg“ ir „The New York Times“, pranešė, kad išrinktasis prezidentas planuoja paskirti valstybės sekretoriumi patyrusį diplomatą ir ilgametį padėjėją Antony Blinkeną.

J. Bidenas praėjusią savaitę taip pat pareiškė, kad jau apsisprendė, ką norės matyti svarbiame iždo sekretoriaus poste.

JAV žiniasklaida taip pat pranešė, kad jis savo ambasadore prie JT paskirs Lindą Thomas-Greenfield, kuri prezidento Baracko Obamos administracijoje ėjo valstybės sekretoriaus pavaduotojo Afrikos reikalams pareigas.

Vis daugiau respublikonų arba pripažįsta J. Bideno pergalę, arba bent jau ragina Bendrųjų paslaugų administraciją – paprastai didelės įtakos neturinčią agentūrą, užtikrinančią sklandų federalinio aparato darbą – išskirti valstybės lėšų J. Bideno pastangoms perimti valdžią.

Kadangi D. Trumpas atsisako pripažinti rinkimų baigtį, J. Bidenui ir jo pagrindiniams patarėjams neleidžiama susipažinti su svarbia informacija apie užsienio ir vidaus politikos klausimus, įskaitant šalį siaubiančią koronaviruso pandemiją.

Gerai žinomas D. Trumpo sąjungininkas respublikonas Chrisas Christie paragino prezidentą pripažinti savo pralaimėjimą demokratui Joe Bidenui JAV prezidento rinkimuose, o prezidento teisininkų komandą ir jos veiksmus pavadino „nacionaline gėda“, skelbia BBC.

„Atvirai pasakius, prezidento teisininkų komandos elgesys yra nacionalinė gėda“, – sakė buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Ch. Christie.

„Aš buvau prezidento šalininkas. Balsavau už jį du kartus, tačiau rinkimai turi pasekmes, ir mes negalime toliau elgtis taip lyg čia įvyko kažkas, kas iš tiesų neįvyko“, – teigė jis.

Ch. Christie buvo pirmasis gubernatorius, kuris 2016 metais parėmė D. Trumpo kandidatūrą prezidento rinkimuose. Politikas taip pat anksčiau šiais metais padėjo paruošti D. Trumpą debatams su J. Bidenu.

Tuo metu Merilendo valstijos gubernatorius Larry Hoganas, dar vienas įtakingas respublikonas, televizijai CNN sakė, kad dėl D. Trumpo elgesio JAV pradeda priminti „bananų respubliką“. Vėliau L. Hoganas parašė socialiniame tinkle „Twitter“, kad prezidentui reikėtų „liautis žaisti golfą ir nusileisti“.

Donaldas Trumpas

Aliaskai atstovaujanti respublikonų senatorė Lisa Murkowski pareikalavo, kad JAV prezidentas D. Trumpas inicijuotų pereinamąjį laikotarpį perduodant valdžią demokratui Joe Bidenui, paskelbusiam apie savo pergalę prezidento rinkimuose, pranešė leidinys „The Hill“.

Pasak L. Murkowski, dabartinio valstybės vadovo sąjungininkai pradėjo „spaudimo kampaniją“ prieš įstatymų leidėjus keliose valstijose, siekdami sustabdyti balsavimo rezultatų tvirtinimą.

„Spaudimo įstatymų leidėjams kampanija, vykdoma siekiant paveikti rinkimų rezultatus, yra ne tik beprecedentė, bet ir nesuderinama su mūsų demokratiniu procesu“, – pabrėžiama socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime L. Murkowski.

Senatorė pažymėjo, jog prezidento pretenzijos ir ieškiniai, kuriais siekiama peržiūrėti rinkimų rezultatus, buvo pripažinti kelių teisėjų „nepagrįstais“.

L. Murkowski yra viena iš nedaugelio respublikonų, pripažinusių J. Bideno pergalę lapkričio 3 dieną vykusiuose rinkimuose. Didžioji dauguma respublikonų Senate ir Atstovų Rūmuose nepripažįsta D. Trumpo pralaimėjimo arba vengia reikšti savo poziciją dėl rinkimų rezultatų, pažymėjo „The Hill“.

D. Trumpas žaidė golfą kiekvieną savaitgalį nuo rinkimų pabaigos, bet praeitą savaitgalį virtualiai sudalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) konferencijoje. Vis tik šeštadienį jis praleido sesiją, skirtą atsakui į pandemiją aptarti.

Net ir Atstovų Rūmų narys Devinas Nunesas, uolus D. Trumpo šalininkas, televizijai „Fox News“ atvirai pripažino, kad J. Bidenui pavyko „surengti sėkmingą kampaniją iš savo rūsio“.

Larry Hoganas

Sąmokslo teorijos


D. Trumpas sekmadienį vėl parašė tviteryje apie „didžiulį skaičių suklastotų balsalapių“, nors šį teiginį atmetė ištisa virtinė teisėjų keliose valstijose.

D. Trumpo asmeninio advokato Rudy Giuliani pasisakymai virto pajuokos objektu, kaip ir kitos prezidento teisininkų komandos buvusios narės Sidney Powell pareiškimai.

S. Powell išsakė keletą sąmokslo teorijų apie galimą įsilaužimą į rinkimų sistemas. Prezidento oponentai tokius jos teiginius pašiepė, nors artimiausi D. Trumpo šalininkai – gyrė.

R. Giuliani sekmadienį paskelbė, kad S. Powell buvo pašalinta iš prezidento teisininkų komandos.

Vėliausia kliūtis D. Trumpo teisinėms pastangoms iškilo šeštadienį, kai Pensilvanijos teisėjas Matthew Brannas kandžiu verdiktu atmetė prezidento pareiškimus apie rinkimų klastojimą.

Pergalė Pensilvanijoje buvo gyvybiškai svarbi kandidatams. Šįkart ši valstija, 2016 metais nubalsavusi už D. Trumpą, parėmė J. Bideną.

M. Branno nutartis uždegė žalią šviesą Pensilvanijai patvirtinti J. Bideno pergalę valstijoje.

J. Bidenas užsitikrino daugumą – 306 prieš 232 – balsų kiekvienos valstijos deleguojamų Rinkikų kolegijoje, priimsiančioje galutinį sprendimą, kam atiteks Baltųjų rūmų vairas.

Kolegija ruošiasi formaliai balsuoti gruodžio 14 dieną. Valstijos iki to laiko privalo patvirtinti rinkimų rezultatus.

„Labai kenksmingi signalai“


Prezidento rinkimų rezultatų patvirtinimas valstijose paprastai tėra formali procedūra.

Tačiau D. Trumpo atsisakymas pripažinti pralaimėjimą kelia susirūpinimą, kad tokie veiksmai gali padaryti ilgalaikės žalos visuomenės pasitikėjimui balsavimo sistema, laikoma JAV demokratijos pamatu.

Pensilvanijos teismo nutartis buvo paskelbta netrukus po to, kai respublikonai paprašė atidėti rinkimų rezultatų tvirtinimą Mičigane – kitoje „svyruojančioje“ valstijoje, kur laimėjo J. Bidenas.

Prezidento partija paprašė dviem savaitėms padaryti pertrauką, kad būtų galima atlikti išsamų auditą dėl rezultatų Veino apygardoje, kuriai priklauso Detroito didmiestis. Šio miesto rinkėjai, daugiausia juodaodžiai, masiškai nubalsavo už J. Bideną.

Mičigano auditorių komisija, kurioje dirba du demokratai ir du respublikonai, ruošiasi priimti sprendimą dėl balsavimo baigties tvirtinimo per pirmadienį vyksiantį susitikimą.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad vienas iš komisijos narių respublikonas svarstė galimybę balsuoti prieš tvirtinimą.

J. Bidenas kol kas D. Trumpo veiksmus kritikuoja nuosaikiai, nors ir yra pabrėžęs, kad „likusiam pasauliui siunčiami neįtikėtinai kenksmingi signalai apie demokratijos veikimą“.