S. Lofvenas, trečiasis premjeras per visą Švedijos istoriją, pasitelkęs tokią priemonę kaip kreipimasis į tautą, paskelbė, kad „labai daug žmonių laikosi neatsakingo požiūrio į rekomendacijas“, kurios, Švedijos sveikatos apsaugos institucijų teigimu, yra itin svarbios norint pažaboti viruso plitimą.

Švedija, kaip žinoma, išvengė karantino, pasikliaudama veikiau savanoriškomis priemonėmis, tačiau esant daug didesniam mirštamumui nuo koronaviruso nei kitose Šiaurės Europos regiono valstybėse ir sparčiai užsipildant lovoms intensyvios terapijos skyriuose, šalies valdžia dabar tokią savo strategiją peržiūri.

S. Lofvenas savo sekmadieninėje kalboje pareiškė, kad akivaizdu, jog „visi turi labiau pasistengti“, idant virusas būtų įveiktas. „Žmonių sveikatai ir gyvybėms vis dar gresia pavojus, ir šis pavojus didėja“, – sakė jis.

COVID-19 jau nusinešė daugiau nei 6 000 švedų gyvybių, bendras koronaviruso atvejų skaičius Švedijoje viršijo 200 000. Pastaruoju metu sparčiai užsipildo intensyviosios terapijos skyriai, COVID-19 sergančių žmonių skaičius, lapkričio 19 d. duomenimis, išaugo dvigubai, palyginti su ankstesnėmis dviem savaitėmis.

Praėjusią savaitę S. Lofvenas žengė, pasak jo paties, „beprecedentį“ žingsnį ir uždraudė viešus susibūrimus, kuriuose dalyvauja daugiau nei aštuoni žmonės. Nuo lapkričio 20 dienos nebeleidžiama po 22 val. prekiauti alkoholiu. Abi šios įvestos priemonės aiškiai rodo, kad savanoriškų priemonių nebeužtenka.

Sekmadienio vakare nuskambėjusi Švedijos premjero žinutė taip pat akivaizdi: atokvėpis nuo COVID-19 per vasarą ir rudenį baigėsi. „Bet kokias savo veiklas, kurios nėra būtinos, atšaukite, nutraukite, atidėkite“, – sakė premjeras.