„Šiandien įsigaliojo skelbtas JAV pasitraukimas iš vadinamosios „Atviro dangaus“ sutarties. Mums labai gaila, kad Jungtinės Valstijos ryžosi tam. Mūsų pozicija dėl šios sutarties lieka nepakitusi: mes manome, kad tai yra svarbi pasitikėjimo kūrimo proceso dalis“, – H. Massą cituoja Vokietijos URM spaudos tarnyba.

Vokietijos diplomatijos vadovas pabrėžė, jog jo šalis ir toliau laikysis šios sutarties.

Gegužės 21-ąją JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad jo šalis traukiasi iš kelis dešimtmečius galiojančios „Atviro dangaus“ sutarties, leidžiančios daugiau nei 30 valstybių stebėjimo tikslais vykdyti neginkluotų orlaivių skrydžius virš viena kitos teritorijos.

Vašingtono administracija prieš pusmetį teigė norinti pasitraukti iš šio pakto, nes Rusija esą jį pažeidžia, o tokių skrydžių metu renkamus vaizdus galima greičiau ir pigiau įsigyti iš JAV bei komercinių palydovų.

Prezidentas Dwightas Eisenhoweris pirmasis 1955 metais pasiūlė, kad Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga leistų rengti žvalgybos skrydžius virš viena kitos teritorijos. Iš pradžių Sovietų Sąjunga šią idėją atmetė, bet JAV prezidentas George'as H. W. Bushas ją atgaivino 1989 metais, o 2002-aisiais įsigaliojo atitinkama sutartis. Šį tarptautinį yra pasirašusios 34 valstybės.