Vašingtonas, lapkričio 22 d. (dpa-ELTA). Sekmadienį JAV oficialiai pasitraukė iš „Atviro dangaus“ (angl. „Open Skies“) sutarties.

Apie pasitraukimą iš sutarties, kuria siekiama kelti valstybių tarpusavio pasitikėjimą leidžiant stebėti viena kitos kariuomenes, JAV perspėjo prieš pusmetį.

Remiantis šia 1992 m. suderėta ginklų kontrolės sutartimi, 34 dalyvaujančios valstybės, tarp kurių – JAV ir Rusija, gali atlikti neginkluotus stebėjimo skrydžius virš viena kitos teritorijos.

Maskva pademonstravo didesnį susidomėjimą Europos valstybių stebėjimu iš oro nei Jungtinės Valstijos, tad JAV pasitraukimas nebūtinai sutartį iškart pavers beverte.

Kiek anksčiau šį mėnesį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareikalavo rašytinių garantijų iš likusių NATO narių, kad nuo šiol skrydžių metu surinkti duomenys nebus perduodami JAV. Ministras taip pat pareiškė, kad Rusija ir toliau vykdys stebėjimo misijas virš Europoje veikiančių JAV karinių bazių.

Tuo metu JAV pareigūnai teigia, kad Maskva pažeidinėjo „Atviro dangaus“ sutartį, neleisdama atlikti skrydžių virš kai kurių teritorijų, tarp kurių – Kaliningradas ir siena su Gruzija.