„Atsakydama į nedraugiškus britų valdžios veiksmus ir remdamasi abipusiškumo principu, Rusijos pusė priėmė sprendimą įvesti asmenines sankcijas 25 Didžiosios Britanijos atstovams, kuriems uždrausta patekti į Rusijos teritoriją“, – sakoma Rusijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

Liepą JK įvedė sankcijas 25 Rusijos pareigūnams dėl įtarimų, kad jie prisidėjo prie teisininko Sergejaus Magnitskio mirties. Pareigūnams uždrausti atvykti į JK, taip pat įšaldytas Jungtinėje Karalystėje turimas jų turtas.

Tarp pareigūnų, kuriems įvestos sankcijos, yra ir Vladimirui Putinui tiesiogiai atskaitingas Rusijos Tyrimų komiteto pirmininkas Aleksandras Bastrykinas.

2009 m. Sergejus Magnitskis, britų finansininko Williamo Browderio mokesčių konsultantas, mirė kalėjime nuo negydomos ligos po to, kai viešai apkaltino rusų pareigūnus neteisėtai pasisavinus 230 mln. dolerių.

Rusija atmetė tokius kaltinimus ir apkaltino S. Magnitskį sukčiavimu bei po mirties pradėjo tyrimą dėl jo veiklos.

Rusijos URM atstovė Marija Zacharovas JK sankcijas pavadino „mėginimu kištis į kitos valstybės vidaus reikalus“. Pasak jos, šių sankcijų galutinis tikslas yra „daryti spaudimą Rusijos teisinei sistemai“.

Rusijai pastaraisiais metais Vakarai yra įvedę daug sankcijų dėl virtinės nusikaltimų. Tarp jų – Krymo aneksija 2014 m., bandymai kištis į užsienio šalių rinkimus ir 2018 m. įvykęs buvusio agento Sergejaus Skripalio apnuodijimas Didžiojoje Britanijoje.