„Vakar vakare ministras pirmininkas Juri Ratas atsiuntė man švietimo ir mokslo ministrės Mailis Reps pareiškimą apie atsistatydinimą. Šiandien pasirašiau sprendimą, pagal kurį, premjero siūlymu, atleidžiu švietimo ministrę nuo pareigų“, – naujienų agentūrai BNS prezidentės žodžius perdavė valstybės vadovės kanceliarija.

Trečiadienį M. Reps teko aiškintis visuomenei, kodėl jo vadovaujamos ministerijos vairuotojas reguliariai vežioja jos šešis vaikus į mokyklą ir būrelius. Tai įrodančių nuotraukų išvakarėse paskelbė leidinys „Ohtuleht“.

„Praėjusi savaitė buvo sunkiausias mano politinės karjeros laikotarpis. Patyriau didžiulį spaudimą derindama ministrės ir motinos vaidmenis. Pripažįstu, kad suklydau ir atsiprašau“, – penktadienį socialiniuose tinkluose parašė Mailis Reps.

„Noriu savo nepilnamečiams vaikams suteikti saugią ir ramią aplinką, kurioje jie galėtų augti. Dėl šios priežasties šiandien nusprendžiau atsistatydinti iš švietimo ir mokslo ministro posto ir prisiimti atsakomybę už savo klaidas derinant savo darbą ir šeimos gyvenimą“, – pažymėjo politikė.

Švietimo ir mokslo ministerijai M. Reps vadovavo nuo 2016 metų. Ji taip pat dirbo šiame poste 2002–2003 ir 2005–2007 metais.

Buvusi ministrė ketina toliau dirbti parlamento nare.

Skandalas dėl M. Reps įgijo naują atspalvį, kai teisingumo ministras Raivo Aegas ketvirtadienį kreipėsi į prokurorus, kad šie ištirtų ministrės netinkamus veiksmus užfiksavusių „Ohtuleht“ žurnalistų veiklos teisėtumą.

Estijos žurnalistų sąjunga šeštadienį tokį žingsnį pavadino puolimu prieš žiniasklaidos laisvę.

„Ohtuleht“ žurnalistai atliko savo darbą, atkreipdami visuomenės dėmesį, kad ministrei nedera tarnybiniu automobiliu naudotis asmeniniais tikslais, – sakoma sąjungos pareiškime. – Faktas, kad tema buvo pagrįsta, rodo ir Mailis Reps sprendimas atsistatydinti. Sąjungos valdyba teisingumo ministro veiksmus laiko puolimu prieš žiniasklaidos laisvę.“