APEC forumas, kurio šeimininkė šiemet yra Malaizija, dėl COVID-19 pandemijos vyksta internetu. Jis subūrė 21 valstybę, kurios BVP bendrai sudaro maždaug 60 proc. pasaulinio BVP.

„Prezidentas Trumpas dalyvaus rytojaus virtualiame APEC viršūnių susitikime“, – ketvirtadienį sakė minėtas pareigūnas.

Pekinas tapo pagrindine šios organizacijos varomąja jėga, Jungtinėms Valstijoms D. Trumpo valdymo metais traukiantis iš įvairių tarptautinių struktūrų.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas viršūnių susitikime kalbėjo ketvirtadienį. Jis gyrė savo šalį kaip atsparos tašką pasaulinei laisvajai prekybai, žadėjo, kad kinų „superdidelė“ ekonomika ir toliau bus atvira verslui, ir perspėjo dėl protekcionizmo pasauliui grumiantis su COVID-19 pandemija.

Didžiausio pasaulyje prekybos pakto pasirašymo padrąsintas Xi Jinpingas sakė, kad Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas yra su „daugeliu iššūkių“ susiduriančio pasaulio augimo varomoji jėga.

Jis atmetė bet kokią Kinijos ekonomikos „atskyrimo“ galimybę, vienintelį kartą paminėdamas D. Trumpo administracijos priešišką prekybos politiką, pagal kurią Kinijai buvo paskelbti tarifai ir techniniai suvaržymai.

APEC viršūnių susitikimas vyksta Kinijai ir dar 14 Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių praėjusį savaitgalį pasirašius didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos susitarimą.

Regioninės išsamios ekonominės partnerystės sutartis (RCEP), kurioje nedalyvauja JAV, laikoma svarbia sėkme Kinijai ir dar vienu įrodymu, kad traukiantis Vašingtonui Pekinas nustatinėja pasaulinės prekybos darbotvarkę.