68-erių metų amžiaus Rusijos prezidentas niekaip negalėjo užbaigti sakinio, kalbėdamas su aukščiausio rango valdininkais apie COVID-19 sukeltas „rimtas finansines problemas“.

Vėliau vaizdo įrašas buvo redaguotas, ir V. Putino kanceliarijos paskelbtoje versijoje šalies vadovo kosulys atrodo ne toks sunkus, praneša „Daily Mail“.

Valstybinė naujienų agentūra TASS pasiteiravo Kremliaus apie V. Putino sveikatą ir gavo atsakymą, kad jis „visiškai sveikas“.

„Prezidentas atsiprašė ir tęsė susitikimą beveik nestabtelėjęs“, – nurodė agentūra.

Kai prasidėjo kosulio priepuolis, V. Putinas vaizdo skambučiu bendravo su šalies finansų ministru Antonu Siluanovu ir kitais aukštas pareigas užimančiais asmenimis. Jis pasakė „atsiprašau“ ir keletą kartų prie burnos pridėjo dešinę ranką, stengdamasis kalbėti toliau.

Vėliau Kremliaus interneto svetainėje buvo paskelbta redaguota vaizdo medžiaga, kad kosulio priepuolis neatrodytų toks smarkus. Pašalintas ir epizodas, kai V. Putinas sako „atsiprašau“.

Pradinį vaizdo įrašą transliavusios įmonės „Radio Majak“ atstovai teigė: „Putinui raginant vyriausybę kovoti su COVID-19, jo balsas užsikirto.“

Skirtingai nuo kitų lyderių, tokių kaip Borisas Johnsonas ir Donaldas Trumpas, manoma, kad V. Putinas kol kas išvengė COVID-19.

Anksčiau šį mėnesį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atmetė teiginius, kad V. Putinas gali atsistatydinti jau 2021-ųjų sausio mėnesį, pasigirdus gandams, jog jis serga Parkinsono liga.

„Visiška nesąmonė, – pareiškė D. Peskovas. – Prezidentui viskas gerai.“

Nors Rusija turi dvi vakcinas nuo koronaviruso (vienos iš jų dozė buvo suleista prezidento 34-erių metų amžiaus dukrai Katerinai), kiek žinoma, V. Putinas nepasiskiepijo.

Po balandžio mėnesį nutikusio incidento, kai vienoje Maskvos klinikoje prezidentas turėjo kontaktą su koronavirusu sergančiais gydytojais, pastaraisiais mėnesiais jis daugiausia laiko praleidžia atsiskyręs.

Jo rezidencijoje netgi įrengtas specialius dezinfekcinis tunelis, skirtas apsisaugoti nuo COVID-19.

Visi, besilankantieji oficialioje Rusijos prezidento rezidencijoje prie Maskvos, kur jis priima lankytojus, privalo pereiti minėtuoju tuneliu, rašo valstybės kontroliuojama „RIA Novosti“.

Naujienų agentūros teigimu, minėtame tunelyje žmonės apipurškiami dezinfekcinio skysčio dulksna, kuri padengia drabužius ir atvirą kūną. Dar balandžio pradžioje Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad visi, norintys susitikti su Rusijos prezidentu, privalo išsitirti dėl viruso.

Praėjus dviem dienoms po to, kai farmacijos įmonės „BioNTech“ ir „Pfizer“ paskelbė apie sėkmingai sukurtą vakciną nuo koronaviruso, Rusija pateikė duomenis apie savo vakciną „Sputnik V“, rašo agentūra „Reuters“.

Ji esą nuo Covid-19 apsaugo 92 proc. Tai neseniai pareiškė Rusijos valstybinis fondas RDIF, remdamasis tarpiniais tyrimo rezultatais. „Mes turime labai veiksmingą vakciną“, - sakė fondo vadovas Kirilas Dmitrijevas.

Rusija rugpjūtį pirmoji pasaulyje registravo savo vakciną nuo koronaviruso „Sputnik V“ ir sulaukė ekspertų kritikos, nes ji su žmonėmis buvo bandoma mažiau nei du mėnesius.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ pirmadienį paskelbė, kad jų vakcinos efektyvumas siekia daugiau kaip 90 proc. Ši žinia sukėlė euforiją pasaulyje.