„Europos Sąjunga sveikina kovos veiksmų sustabdymą Kalnų Karabache ir aplink jį po lapkričio 9 dieną tarpininkaujant Rusijai pasiekto ugnies tarp Armėnijos ir Azerbaidžano nutraukimo“, – sakoma Briuselyje paskelbtame pareiškime.

ES paragino visas šalis ir toliau griežtai laikytis ugnies nutraukimo režimo, kad nebebūtų žmonių aukų, o visas regiono žaidėjas – susilaikyti nuo bet kokių veiksmų ar retorikos, galinčių sukelti pavojų ugnies nutraukimui. Bendrija taip pat paragino tuojau pat išvesti iš regiono visus užsienio kovotojus.

„Bet kokie karo nusikaltimai, kurie galėjo būti įvykdyti, turi būti ištirti“, – pabrėžiama dokumente.

ES ketina atidžiai stebėti, kaip vykdomos ugnies nutraukimo sąlygos, ypač dėl jo stebėsenos mechanizmo.

Bendrija laikosi nuomonės, kad kovos veiksmų nutraukimas yra tik pirmas žingsnis siekiant sureguliuoti įsisenėjusį Kalnų Karabacho konfliktą. Pareiškime minima būtinybė „atnaujinti pastangas dėl suderinto, visapusiško ir tvaraus konflikto sureguliavimo, taip pat ir dėl Kalnų Karabacho statuso“.

„Todėl ES vėl pareiškia, kad visiškai palaiko tarptautinį ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) Minsko grupės formatą... šiam tikslui pasiekti. ES pasirengusi įdėti veiksmingą indėlį formuojant tvarų ir visapusišką konflikto sureguliavimą, taip pat, kiek tai įmanoma, remiant stabilizavimą, atkūrimą po konflikto ir pasitikėjimo stiprinimo priemones“, – sakoma dokumente.

ES priminė, kad griežtai nepritaria jėgos naudojimui, įskaitant kasetinius šaudmenis ir padegamuosius ginklus, kaip ginčų sprendimo priemonei. Pareiškime pažymima, kad turi būti laikomasi tarptautinės humanitarinės teisės, konflikto šalys raginamos vykdyti spalio 30 dieną Ženevoje pasiektus susitarimus dėl apsikeitimo karo belaisviais ir palaikų sugrąžinimo.

Blokas akcentavo galimybes teikti humanitarinę pagalbą ir kiek įmanoma geresnes sąlygas savanoriškam, saugiam, oriam ir patikimam perkeltų gyventojų sugrįžimui į Kalnų Karabachą ir rajonus aplink jį.

Taip pat akcentuojama kultūrinio ir religinio paveldo Kalnų Karabache išsaugojimo ir atkūrimo svarba.

„Europos Sąjunga ir jos valstybės narės jau teikia reikšmingą humanitarinę pagalbą būtiniausiems nuo konflikto nukentėjusių civilių gyventojų poreikiams patenkinti ir yra pasirengusios toliau teikti pagalbą“, – patikino Briuselis.