Paaiškėjo melas


Valstija ketvirtadienį pradėjo vieną iš griežčiausių pasaulyje karantinų, po to, kai kontaktų atsekėjai manė nustatę, kad vyras užsikrėtė virusu „Woodville Pizza Bar“ įsigijęs picą išsinešti. Paaiškėjo, kad jis melavo kontaktų atsekėjams – iš tikrųjų jis dirbo restorane ir kelių pamainų metu turėjo artimą sąlytį su infekuotu darbuotoju.

Valstijos valdžia buvo uždraudusi net sportuoti lauke, – taip stengtasi suvaldyti COVID-19 infekcijų židinius.

Pagal planuotus draudimus šešias dienas tik vienam namų ūkio nariui turėjo būti leidžiama kasdien palikti namus, ir tik dėl svarbių priežasčių, pranešė valdžios atstovai. Mokyklos, universitetai, kavinės ir restoranai uždaryti, vestuves bei laidotuves organizuoti draudžiama, kaukes dėvėti privaloma, skelbia „Bloomberg“.

„Mes pasiryžę imtis visų būtinų priemonių ir kuo anksčiau, ir kiek įmanoma greičiau pasitraukti iš karantino, – apie naująsias priemones lapkričio 18 d. kalbėjo valstijos premjeras Stevenas Marshallas.

36 žmonės užsikrėtė valstijos sostinėje Adelaidėje, po to, kai viešbučio, kuriame karantinuodavosi iš užsienio atvykę keliautojai, viena valytoja susirgo COVID-19. Sveikatos apsaugos institucijų pareigūnai tvirtina, kad būtinos „grandinės nutraukimo“ priemonės, norint išvengti didesnio masto protrūkio.

S. Marshallo teigimu, cirkuliuojanti viruso atmaina yra „bjauri“, nes daugelis ja infekuotų žmonių nejaučia jokių simptomų. Pasak jo, virusas greičiausiai perduodamas nuo paviršių, o inkubacinis laikotarpis tetrunka 24 valandas.

„Jis kelia išties didžiulį nerimą, nes žmonėms, kurie juo užsikrečia, nepasireiškia tipiniai simptomai, prie kurių jau esame įpratę“, – kalbėjo jis.

Tačiau po paaiškėjusio melo tendencija keičiasi iš esmės.

Valdžia „veikė vadovaudamasi prielaida, kad asmuo labai trumpam užsuko į piceriją ir iš jos išėjo jau užsikrėtęs virusu“, – žurnalistams sakė policijos komisaras Grantas Stevensas.

„Dabar mes žinome, kad jis turėjo labai artimų kontaktų su kitu asmeniu, kuriam patvirtintas teigiamas COVID testas. Tai iš esmės keičia tendenciją“, – tęsė jis.

„Mes absoliučiai pasipiktinę tokiais šio asmens veiksmais, ir dabar labai atidžiai stebėsime, kokie bus padariniai, – pridūrė valstijos premjeras S. Marshallas.

Šis asmuo taip pat dirbo viešbutyje, kuriame karantinuodavosi iš užsienio atvykę keliautojai

Bet, kaip rašo BBC, policija griežtų priemonių vyrui netaikys, nes „nėra numatyta bausmių, siejamų su melavimu“, sakė Pietų Australijos valstijos policijos komisaras G. Stevensas.

„Šio asmens tiesos nuo kontaktų atsekėjų nuslėpimas reiškia, kad jo kolegos – su kuriais, kiek suprantame, jis turėjo artimą sąlytį. – nėra nustatyti ir šiuo metu yra tarp mūsų“, – sakė G. Stevensas.

Nepaisant tokio susirūpinimo, valstijos pareigūnai žada atšaukti karantiną šeštadienį trimis dienomis anksčiau nei planuota – penktadienį nustačius tik tris naujus koronaviruso atvejus.

Policija neatskleidė žmogaus tapatybės, tik pranešė, jog jis dirba „Woodville Pizza Bar“ Adelaidėje.

Žurnalistų paklaustas, ar picerijai galbūt reikėtų papildomos apsaugos dėl visuomenėje kilusio pasipiktinimo. G. Stevensas atsakė: „Šiuo metu mes svarstome įvairius variantus.“

Sveikatos pareigūnų teigimu, situacija išlieka pavojinga, ir židinys – šiuo metu kalbama apie 36 infekuotus asmenis, – gali artimiausiomis dienomis plėstis. Tačiau sveikatos apsaugos pareigūnų greitos reakcijos dėka, apie 4 500 kontaktų arba artimų kontaktų yra karantinuoti.

Grantas Stevensas

Kodėl valdžios institucijos taip skubėjo?


Pietų Australijos vyriausioji sveikatos pareigūnė prof. Nicola Spurrier sakė, kad valdžios institucijos nustatė mažiausiai penkias atvejų kartas ir kad tai kelia nerimą, skelbia „The Guardian“. Kalbant epidemiologiniais terminais, pirmasis viruso atvejis, arba pirmasis užsikrėtęs žmogus, vadinamas „nuline karta“.

Vadinamojo nulinio paciento per 14 dienų užkrėsti asmenys tampa „pirmąja atvejų karta“. „Antrajai kartai“ priskiriami nuo pirmosios kartos sergančiųjų užsikrėtę žmonės (bet ne nuo nulinio paciento), „trečiajai kartai“ – užsikrėtę nuo antrosios kartos (bet ne nuo pirmosios) ir t. t.

Prof. N. Spurrier teigimu, Pietų Australijos valdžios pareigūnai rado ketvirtajai kartai priskirtinų atvejų ir dabar ieško penktosios ir šeštosios kartos infekuotųjų. „Šiuo metu Pietų Australijoje kontaktą turėjusius asmenis atsekėme iki ketvirtosios kartos, bet mūsų bendruomenėje tikrai yra penktosios kartos sergančiųjų, bus ir šeštosios“, – nurodė ji.

Tai reiškia, kad galbūt virusas plinta ne tik artimų žmonių grupėse, pavyzdžiui, tarp šeimos narių. Visgi prof. N. Spurrier pažymėjo, kad kol kas visi nauji atvejai siejami su vienu ankstesniu, ir tai yra geros naujienos. Iš visų aktyvių atvejų 22 siejami su protrūkiu priemiestyje Parafield.

Nicola Spurrier

„Virusas plinta sparčiai“


„Ši naujojo koronaviruso atmaina pasižymi tam tikromis ypatybėmis, – paaiškino vyriausioji sveikatos pareigūnė. – Jos inkubacinis periodas yra nepaprastai trumpas. Vadinasi, kontaktą su užsikrėtusiuoju turėjęs asmuo tampa infekcijos platintoju po 24 valandų ar greičiau. Kitos pastebėtos COVID-19 atvejų ypatybės: sergantiesiems pasireiškia nedaug simptomų (kartais visai nepasireiškia), tačiau jie gali užkrėsti kitus.“

Nors maždaug 50 proc. užsikrėtusiųjų pasidaro COVID-19 platintojais penktąją ligos dieną, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) patarėja epidemiologė prof. Mary-Louise McLaws sakė, kad yra ir asmenų, kurie tampa koronaviruso platintojais pačią pirmąją dieną arba, pavyzdžiui, tik po dviejų savaičių.

„Valdininkai suskubo reaguoti, nes, nepaisant nedidelio atvejų skaičiaus, jie supranta, kad virusas plinta ir plinta sparčiai, – samprotavo M. McLaws. – Karantinas yra pigesnis variantas už antrąją bangą.“

Pietų Australijos premjeras S. Marshallas teigė pasikalbėjęs su šalies ministru pirmininku ir Sveikatos departamento vadovu, kuris „primygtinai patarė“ paskelbti karantiną.

„Ši koronaviruso atmaina yra ypač klastinga, – sakė premjeras. – Itin užkrečiama... Jeigu kaip įmanoma greičiau nesustabdysime viruso plitimo, jis taps nevaldomas. Toks scenarijus būtų tikra katastrofa Pietų Australijai.“

„Mater Health Services“ Infekcinių ligų padalinio direktorius doc. Paulas Griffinas pažymėjo, kad, skirtingai negu Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijos, Pietų Australija neturi sustiprintos kontaktų atsekimo sistemos ar plačiai restoranuose taikomos technologijos nuskaityti lankytojų duomenis ir sparčiau atsekti kontaktus. Išaugus atvejų skaičiui, sveikatos priežiūros institucijos greitai susidurtų su sunkumais, pridūrė jis.

„Visada nelengva tiksliai apskaičiuoti atsako mastą, – sakė doc. P. Griffinas. – Jeigu atsakas bus per mažas, situacijos nepavyks suvaldyti. Jeigu atsakas bus pernelyg agresyvus, žmonės pradės skųstis, kad perlenkiama lazda. Visgi akivaizdu, jog dabartinė situacija turi potencialo greitai suprastėti.“

Epidemiologas: tikriausiai yra paprastesnis paaiškinimas


Viktorijos valstijos laikinojo vyriausiojo sveikatos pareigūno epidemiologo prof. Alleno Chengo teigimu, vargu ar ši atmaina yra labiau užkrečiama. Tikriausiai yra paprastesnis paaiškinimas, sakė jis.

Epidemiologai nagrinėja „serijos intervalą“ – laikotarpį tarp simptomų pasireiškimo konkrečiam asmeniui (užkrėtėjui) ir jo užkrėstiems žmonėms (užkrėstiesiems). Taip pat atsižvelgiama ir į „inkubacinį periodą“ – laikotarpį, per kurį infekuotam asmeniui pasireiškia simptomai.

Prof. A. Chengas sakė, kad Pietų Australijoje kontaktų atsekimas galbūt yra vykdomas taip greitai ir veiksmingai, jog infekuotieji buvo nustatyti atlikus tyrimus inkubaciniu periodu, t. y. dar nepasireiškus simptomams arba pačioje simptominės ligos formos pradžioje.

„Jeigu labai gerai pavyksta atsekti kontaktus, sumažinamas užkrato plitimo laikotarpis konkrečiu atveju. Sergantieji nustatomi pirmąją arba antrąją dieną, kai pasidarė koronaviruso platintojais, todėl serijos intervalas atrodo trumpesnis. Šie duomenys žmonėms gali sukelti nerimą, nes susidaro įspūdis, jog gyventojai užsikrečia labai greitai. Bet trumpi serijos intervalai iš tikrųjų gali būti geras ženklas, rodantis spartų kontaktų atsekimą“, – paaiškino jis.

Epidemiologo manymu, valdžios atsargumas – teisinga reakcija, nes visada išlieka tikimybė, kad ši atmaina yra išties neįprasta, be to, dar tik pati pradžia.

„Pietų Australijos valdžios institucijos žinos daugiau už mus, – pareiškė jis. – Nicola Spurrier yra labai patyrusi ir jeigu ji sako, kad būtinas karantinas, jos žodžiais reikia tikėti.“

Stevenas Marshallas

„Virusui tvora nė motais“


Liepos 1 d., kai Viktorijoje per parą buvo nustatyta 60 koronaviruso atvejų, valstijos valdžia pabandė izoliuoti COVID-19 židiniu tapusius priemiesčius, užuot paskelbusi karantiną visos valstijos mastu. Liepos 7 d. apie karantiną pranešė Melburno metropolija ir Mitchello grafystė, siekdamos pagerinti kontaktų atsekimo rezultatyvumą, nes tikslinis karantinas nepakankamai slopino plitimą – per parą buvo užfiksuota beveik 200 naujų atvejų.

Rugpjūčio 3 d. regioninėje Viktorijoje taip pat prasidėjo karantinas, o likusioje valstijos dalyje buvo įvesta komendanto valanda. Tikslinis karantinas nepadėjo suvaldyti plitimo, todėl galiausiai visoje valstijoje buvo pereita prie ilgo ir griežto karantino.

„Priemiestį ar pastatą galima aptverti tvora tik žinant, kad jame yra visi konkretaus protrūkio metu užsikrėtę asmenys, – tvirtino prof. M. McLaws. – Virusui tvora nė motais. Taigi, dabartinis karantinas Pietų Australijoje padės laimėti laiko valdžios pareigūnams, kad jie galėtų atsekti kontaktus ir sustabdyti plitimą.“

Prof. N. Spurrier sakė: „Neturime žiedinio kelio ar plieninio žiedo, kuriuo galėtume izoliuoti tam tikrą teritoriją. Be to, nežinau, ar, tarkime, Vudvilyje picą nusipirkęs asmuo paskui nenukeliaus į kurį nors iš mūsų regioninių centrų, todėl karantino reikalavimai galioja visiems Pietų Australijos gyventojams. Jo laikysimės drauge.“

Vis dėlto infekcinių ligų gydytojas prof. Peteris Collignonas mano, kad karantinas yra „kiek ekstremalus“ sprendimas, nes Pietų Australijoje kol kas neužfiksuota nė vieno nežinomos kilmės užsikrėtimo atvejo.

„Įdomu, kodėl valdininkai labiau vadovaujasi Viktorijos, o ne Naujojo Pietų Velso pavyzdžiu, kur valdžios institucijoms pavyko suvaldyti keletą didelių židinių nesiimant griežtų priemonių“, – pastebėjo jis.

Vidutinė COVID-19 inkubacinio periodo trukmė – penkios šešios dienos, tačiau gali būti ir iki 14 dienų, štai kodėl žmonių dėl viso pikto prašoma izoliuotis dviem savaitėms. Anot. prof. M. McLaws, šešios dienos atitinka vidutinį inkubacinį periodą, „bet už protrūkio suvaldymą atsakingi pareigūnai būtų labiau linkę rinktis 14 dienų karantiną“.

„Tačiau šie asmenys nėra ekonomistai ar valdininkai, todėl tikriausiai buvo susitarta rasti kompromisą. Valstijos vadovai pamatys, kiek susirgimo atvejų bus nustatyta per šešias dienas, ir tada galės nuspręsti, ką daryti toliau, – sakė ji. – Bet kadangi karantinas tęsis tik šešias dienas, kontaktai turi būti atsekami greitai ir kruopščiai. Nors atrodo, jog atvejų nėra daug, bet, padauginus kiekvieną atvejį iš 10 ar 20 potencialių kontaktų, gali būti nelengva greitai atsekti visus žmones, ypač jeigu atsekimo sistemos pajėgumai dar nebuvo padidinti. Vos per 48 valandas virusas gali įsitvirtinti bendruomenėje.“

Valstijai su 1,7 mln. žmonių, išsibarsčiusių po didžiulę teritoriją, penkis kartus didesnę už Jungtinės Karalystės, didžiąja dalimi pavyko pažaboti viruso plitimą visuomenėje, kiek anksčiau šiais metais įvedus visuotinį karantiną.

Židinys ir daug sunkesnis protrūkis kaimyninėje Viktorijos valstijoje, dėl kurio Melburno mieste buvo įvestas trijų mėnesių karantinas, rodo, kad norint suvaldyti virusą būtinas nuolatinis budrumas, – netgi šalyje, išvengusioje tokio infekcijų bei mirčių masto kaip Europoje ir Jungtinėse Valstijose.

Viktorijos valstija įrodė, kad griežti karantinai veikia. Valstija, kuri rugpjūtį skelbė apie 700 užsikrėtimų per dieną, jau dvidešimt dienų neregistravo nė vieno atvejo.