Ši informacija – ženklas, kad prezidento atsisakymas pripažinti rinkimų baigtį ir nuolatinis kliudymas valdžios perdavimui pradeda erzinti netgi su dabartine administracija susijusius pareigūnus.

Vis dar laukiama, kol Bendrųjų paslaugų administracija pripažins J. Bideno pergalę ir pradės oficialų valdžios perdavimo procesą. Dėl šios priežasties J. Bidenas ir jo komanda dar neturi prieigos prie bendradarbiavimo su federalinėmis agentūromis ir finansavimo naujosios administracijos pareigūnų samdymo reikmėms, taip pat prieigos prie įslaptinto žvalgybos instruktažo.

Vienas buvęs D. Trumpo paskirtas pareigūnas CNN pasakojo, kad bandymai informuoti išrinktojo prezidento komandą vertinami kaip pareiga šaliai, kuri yra svarbesnė nei partinės ambicijos. Pasak šaltinių, šie pokalbiai nėra tokie išsamūs kaip oficialus instruktažas, kuris būtų vykdomas oficialaus pereinamojo proceso metu, tačiau jie būsimosios J. Bideno komandos nariams bent jau padės įgyti supratimą apie problemas, su kuriomis jie gali susidurti perėmę valdžią.

Kitas buvęs Baltųjų rūmų pareigūnas, iš tarnybos administracijoje pasitraukęs prieš kelis mėnesius, teigia nusiuntęs asmeninį elektroninį laišką asmeniui, kuris, manoma, J. Bideno administracijoje turėtų užimti panašias į jo pareigas, ir pasiūlė jam pagalbą.

Vienas dabartinės administracijos pareigūnas trečiadienį CNN patvirtino, kad D. Trumpo komandos atstovai neoficialiai informavo J. Bideno komandą.

„Nebuvo nieko, kas galėtų sukelti mums nemalonumų. Paprasčiausiai pasisiūlėme pagelbėti. Jie supranta, ką mes turime omenyje, ką mes galime ir ko negalime padaryti ar pasakyti“, – aiškino pareigūnas. Jo teigimu, kol kas šios pastangos jokių esminių pokalbių nepaskatino.

J. Bideno vyresnysis patarėjas patvirtino, kad vyriausybės atstovai parodė norą bendradarbiauti ir padėti, tačiau detaliau komentuoti atsisakė.

J. Bideno padėjėja teigė, kad pagalba yra vertinama ir tam tikrais aspektais žymi ankstesnių santykių virsmą, tačiau ji tikrai neprilygsta įprastiniam valdžios perdavimo procesui.

„Šiam procesui reikėtų šio to daugiau nei buvusių pareigūnų, nutarusių imtis veiksmų ir padėti užtikrinti sklandų valdžios perdavimą“, – CNN sakė Kate Bedingfield, kampanijos vadovo pavaduotoja ir J. Bideno patarėja perėjimo klausimais.

„Bendrųjų paslaugų administracija turėtų vadovautis įstatymais ir patvirtinti rinkimų rezultatus, kad amerikiečiams būtų užtikrintas sklandus ir veiksmingas administracijos darbo perdavimas“, – kalbėjo K. Bedingfield.

Praėjusią savaitę skelbta, kad D. Trumpo administracija neleidžia JAV prezidento rinkimus laimėjusiam demokratui J. Bidenui susipažinti su jam adresuotais užsienio lyderių sveikinimo laiškais. Tai trečiadienį pranešė televizijos kanalas CNN, remdamasis šaltiniais.

Pasak kanalo, Valstybės departamentas tradiciškai užtikrina išrinktojo prezidento komunikaciją su užsienio valstybių vadovais, todėl daugelis pasaulio lyderių pastarosiomis dienomis siuntė J. Bidenui adresuotus savo laiškus Amerikos užsienio politikos žinybai. Bet kadangi dabartinis JAV prezidentas iki šiol nepripažino savo pralaimėjimo rinkimuose ir užkerta kelią galimiems savo administracijos atstovų kontaktams su J. Bideno komanda, šie laiškai nepasiekė demokrato.

CNN duomenimis, Valstybės departamente jau susikaupė kelios dešimtys tokių sveikinimų. Pasak kanalo, kai kurie užsienio lyderiai, norėdami užmegzti ryšį su J. Bidenu, turi kreiptis į diplomatus, dirbusius prezidentaujant Barackui Obamai, kurio administracijoje išrinktasis valstybės vadovas ėjo viceprezidento pareigas.

Kaip teigė CNN šaltiniai, pats J. Bidenas ir jo patarėjai „būtų linkę naudotis Valstybės departamento resursais“ užmezgant kontaktus su užsienio šalių atstovais.

Anksčiau laikraštis „The Washington Post“ rašė, kad esą Valstybės departamentas atsisako dalyvauti organizuojant J. Bideno telefoninius pokalbius su pasaulio lyderiais, o demokrato padėjėjai negali patekti į tuos objektus, kuriuose jie turės susipažinti su slapta informacija.
J. Bideno aplinkos atstovai sakė, jog, susiklosčius tokiai situacijai, jiems gali tekti kreiptis į teismus.

JAV prezidento rinkimai įvyko lapkričio 3 d.