„Nuo rugsėjo 15 d. nebuvo naujų „5-ojo židinio“ audinių (koronaviruso) mutacijos atvejų, todėl Danijos infekcinių ligų tarnyba (SSI) padarė išvadą, kad ši atmaina veikiausiai yra sunaikinta“, – pranešime teigia SAM.

Anksčiau Danijos vyriausybė nurodė išnaikinti visas šalyje auginamas 17 mln. audinių, kad būtų užkirstas kelias naujos koronaviruso atmainos plitimui.

Danija, pasaulyje pagaminanti daugiausiai audinių kailių, lapkričio pradžioje pranešė, kad turės išskersti visas šalyje esančias audines dėl audinių ūkiuose aptikto mutavusio koronaviruso, kuris gali būti perduodamas ir žmonėms.

Vėliau buvo pripažinta, kad toks nurodymas išskersti audines visoje šalyje, o ne tik rizikos zonose, yra neteisėtas.

Nepaisant vyriausybės pripažinimo, kad nurodymas buvo neteisėtas, audinių skerdimas šalyje tęsiasi toliau, o vyriausybė pasiūlė priimti įstatymą, draudžiantį šalyje veisti audines iki 2021 metų pabaigos.

Trečiadienį Danijos veterinarijos ir maisto administracija (DVFA) paskelbė, kad buvo išnaikintos visos koronaviruso paveiktuose ūkiuose buvusios audinės.

Mutavęs SARS-CoV-2 taip pat buvo nustatytas audinių fermose Graikijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje, Italijoje, Švedijoje ir JAV. Dėl mutavusio naujojo koronaviruso plitimo grėsmės įvairiose pasaulio šalyse jau numarinta milijonai šių žvėrelių.