Toks būtų ekspertų, nagrinėjusių greituosius antigenų testus, kurie aptinka baltymą ant SARS-CoV-2 paviršiaus, pirminis įvertinimas. Jie perspėja, kad reikia daugiau informacijos – taip pat ir apie tai, kaip ir kodėl šie tyrimai buvo atliekami E. Muskui.

Kontroversija kilo penktadienį, kai E. Muskas tviteryje parašė, jog buvo testuotas keturis kartus, naudojant „Dickinson & Co.“ greitąjį antigenų testą „Becton“. Jis gavo du neigiamus ir du teigiamus rezultatus. E. Muskas, praėjusią savaitę privačiu lėktuvu skridęs į Berlyną, teigė pajutęs panašius į peršalimą simptomus.

„Vyksta kažkas labai įtartino", – paskelbė E. Muskas. Tolesnėje tviterio žinutėje jis, nepagrįsdamas jokiais įrodymais, pareiškė, kad kaip tik tokios problemos galėjo lemti naują užregistruotų viruso atvejų bangą. JAV susirgimų pradėjo daugėti rugsėjo mėnesį.

Greitieji testai tapo vis plačiau naudojami kovojant su „Covid-19“ – praplečiant testavimo galimybes, nes leidžia greitai ir pigiai gauti rezultatus, be to, jų nereikia siųsti į laboratoriją. Tačiau taip pat yra žinoma, kad šie tyrimai ne tokie tikslūs, kaip dažniausiai atliekami standartiniai polimerazinės grandininės reakcijos testai.

Prieštaringi E. Musko testų rezultatai gali reikšti, kad „Tesla“ vadovo pasigauta infekcija tik prasideda arba jau eina į pabaigą, todėl jo organizme aptinkamas tik labai nedidelis viruso kiekis, teigė Johno Hopkinso universiteto mikrobiologijos profesorius Andy Pekoszas.

Praėjusį mėnesį A. Pekoszas bendradarbiavo atliekant kompanijos užsakytą tyrimą, kuris paskelbė, kad „Becton Dickinson“ testas labai sėkmingai aptinka infekuotus asmenis, nors imties dydis buvo nedidelis.

Jei E. Muskas dar tik pradeda arba baigia sirgti, scenarijus gali būti panašus į tai, kas šį rudenį nutiko Baltuosiuose rūmuose, kai prezidentas Donaldas Trumpas ir kiti pareigūnai bei svečiai susirgo „Covid-19“, nepaisant to, kad jiems buvo atliktas greitasis antigenų testas (kito gamintojo).

Tačiau taip pat gali būti, kad naudoti testai parodė klaidingai teigiamą E. Musko rezultatą: kaip jau žinoma, atliekant antigenų testus kartais taip nutinka. Priežastys gali būti įvairios, įskaitant atvejus, kai jie naudojami populiacijose, kuriose viruso paplitimas nedidelis, arba kai tyrimas atliekamas netinkamai, kaip anksčiau šį mėnesį perspėjo JAV maisto ir vaistų administracija.

„Kelia didelį susirūpinimą“

„Toks scenarijus keltų didelį susirūpinimą“, – sakė A. Pekoszas. Jau ir vienas klaidingai teigiamas atsakymas „verčia nerimauti“, o du „keltų išties didelį susirūpinimą“.

„Becton Dickinson“ pranešė bandantys išsiaiškinti daugiau, tačiau gynė savo produktą, pažymėdami, kad mokslo bendruomenė sutinka, jog nė vienas diagnostinis testas nėra tobulas.

„Egzistuoja daugybė veiksnių, galinčių lemti prieštaringą rezultatą, įskaitant mažą viruso kiekį organizme, – teigiama bendrovės pranešime. – Naudojimo instrukcijose aiškiai nurodyta, kad neigiami rezultatai turėtų būti vertinami atsižvelgiant į specifinę paciento situaciją ir patvirtinti molekuliniu PGR tyrimu, jei to reikia tolesniam gydymui.“

E. Muskas tviteryje parašė, kad laukia PGR tyrimo rezultatų.

Taip pat lieka neatsakytų klausimų, kodėl E. Muskas atliko keturis testus per vieną dieną. Kadangi greitųjų testų vis dar trūksta, mažai tikėtina, kad kažkas, kas nėra garsus verslininkas, būtų gavęs tokį kruopštų gydymą. A. Pekoszas teigė manantis, kad E. Muskas iš pradžių gavo teigiamą rezultatą, o vėliau atliko kitus tyrimus, bandydamas patvirtinti ar paneigti rezultatą.

Teisingas naudojimas

Taip pat nėra aišku, ar mėginys buvo paimtas teisingai, kaip ir tyrimų seka, teigė Michaelas Mina, Harvardo epidemiologas, pasisakantis už platų antigenų testų naudojimą.

„Galbūt jis iš pradžių gavo du teigiamus rezultatus, „sunaudojo visą virusą“, bet ir toliau ėmė tepinėlius? – svarstė M. Mina elektroniniame laiške. – Esmė ta, jog jis nepateikė pakankamai informacijos, kad galėtume suprasti, ar testo rezultatai teisingi ir kaip juos interpretuoti.“

Pasak M. Minos, skirtingi antigenų testai atliekami labai skirtingai – todėl jis ir ragino FDA sukurti jiems reitingus ir aprašyti geriausią būdą, kuriuo kiekvienas iš jų turėtų būti naudojamas.

Anot M. Mina, net ir geriausi antigenų testai kartais duos klaidingai teigiamą rezultatą. Vienas iš būdų su tuo kovoti – pardavinėti antigenų testus pakuotėje, kurioje taip pat būtų pridėti keli labai patikimi kitos kompanijos greitieji testai. Šie testai galėtų būti naudojami mėginant patvirtinti ar paneigti pirmąjį kartą gautus rezultatus.