Pasak CNN, po rinkimų viešumos vengiantis D. Trumpas dabar Baltuosiuose rūmuose užsibarikadavo tarsi bunkeryje.

Prezidentas nesiteikia atsakyti į žurnalistų klausimus, į Ovalinį kabinetą visiškai nekviečia fotografų, o D. Trumpo išvykos apsiriboja kelione į jo vardu pavadintus golfo laukus Virdžinijoje, esančius už 40 km nuo Baltųjų rūmų.

Apie ilgai D. Trumpo brandintus planus iš Afganistano ir Irako išvesti dalį karių antradienį pranešė naujasis Pentagono vadovas, apie kurio paskyrimą D. Trumpas prieš savaitę pranešė įrašu „Twitter“. Nė viena iš šių aplinkybių neatrodo panaši į garantiją, kad prezidentas nutrauks savanorišką izoliaciją Baltuosiuose rūmuose.

D. Trumpas netgi atšaukė planus per Padėkos dieną vykti į „Mar-a-Lago“ rezidenciją.

D. Trumpas su žmona Padėkos dieną praleis Baltuosiuose rūmuose, o ne jo klube „Mar-a-Lago“ Floridoje, kaip jiems įprasta.

Pirmosios ponios atstovė Stephanie Grisham šiuos planus patvirtino antradienį vakare socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtu „atnaujintu švenčių tvarkaraščiu“.

D. Trumpas ir jo šeima Padėkos dieną paprastai praleidžia Palm Biče esančiame „Mar-a-Lago“, o Padėkos dienos vakarienę valgo pokylių salėje drauge su mokestį mokančiais klubo nariais, nusipirkusiais dalyvio bilietą.

„Atrodo, kad jis tarytum pasislėpė bunkeryje“, – prieš pranešimo apie sprendimą išplatinimą pastebėjo vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Nors darbininkai išardė ir išvežė laikiną papildomą metalinę tvorą, kuria prezidento sprendimu rinkimų dieną buvo apjuosti Baltieji rūmai, D. Trumpas vis dar sėdi užsidaręs šiame pastate ir toliau neigia pralaimėjęs rinkimus Joe Bidenui.

Žvelgdamas pro į šiaurę nukreiptus langus, D. Trumpas gali stebėti, kaip ruošiama pakyla J. Bideno inauguracijos ceremonijai – ta pati, ant kurios prieš ketverius metus stovėjo jis pats.

Kai visgi nusileidžia žemyn į Ovalinį kabinetą ir dalyvauja susitikimuose, D. Trumpas dažnai užsibūna iki vėlumos, aptarinėdamas įvairias teisines galimybes ir besistebėdamas, kodėl jo advokatai televizijos laidose jo negina, rašo CNN.

Kartais aptarinėjama viešo pasirodymo galimybė, tačiau po to laiko, kai paskelbta, kad prezidento rinkimų laimėtojas yra J. Bidenas, maža dalis šių kalbų virto tikrove.

D. Trumpo valdymo metu tokių neapkrautos darbotvarkės laikotarpių pasitaikydavo retai. D. Trumpas beveik niekada taip ilgai nėra vengęs televizijos kamerų.

Trys vieši D. Trumpo pasirodymai nuo lapkričio 3 d. apėmė įniršio ir nepagrįstų kaltinimų kupiną kalbą spaudos konferencijų salėje, vainiko padėjimo ceremoniją merkiant lietui Arlingtono kapinėse per Veteranų dieną ir komentaru apie koronaviruso vakciną Baltųjų rūmų Rožių sode.

Netgi viešai paskelbti renginiai, kuriuose nedalyvavo žiniasklaidos atstovai, buvo kuklūs. D. Trumpas du kartus pietavo su viceprezidentu Mike‘u Pence‘u ir praėjusį ketvirtadienį susitiko su JAV Valstybės departamento ir Finansų departamento sekretoriais. Tačiau jo darbotvarkėje daugiau nei mėnesį nenusimato supažindinimo su slapta žvalgybine informacija procedūros.

Tiesa, D. Trumpo administracija apskritai atmeta tokio instruktažo išrinktajam prezidentui, kuris antradienį surengė nevyriausybinį nacionalinio saugumo susitikimą ir pakvietė į jį žurnalistus, galimybę.

D. Trumpas beveik nebeskambina Jungtinių Valstijų sąjungininkams, ypač turint omenyje tai, kad jie pripažino D. Bideno pergalę. Paskutinis užsienio lyderis, su kuriuo, pasak Baltųjų rūmų, kalbėjosi D. Trumpas, buvo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Jam D. Trumpas paskambino spalio 30 d. po teroristinio išpuolio Nicoje. Antradienį du vieni artimiausių D. Trumpo draugų tarptautinėje arenoje – Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir Indijos premjeras Narendra Modi – pasveikino J. Bideną.

Prieš tapdamas prezidentu, D. Trumpas veržėsi atlikti dalykus, kurių įgyvendinimas žlugo pirmaisiais jo valdymo metais. D. Trumpui artimi asmenys perspėja, kad artimiausi du mėnesiai tikrai nebus ramūs.

Kol kas neatrodo, kad D. Trumpas siektų suintensyvinti savo darbotvarkę, teigia jo aplinkai artimi žmonės. Dėl niūrios D. Trumpo nuotaikos ir nesiliaujančio susirūpinimo pralaimėjimu padėjėjai vengia raginti prezidentą į darbotvarkę įnešti daugiau užimtumo.

Nors J. Bidenas rengia kasdienius viešus pasirodymus valdymo klausimais, D. Trumpas nesijaučia turintis nuo jo neatsilikti, bet visgi stebi buvusio viceprezidento veiklas sėdėdamas Baltuosiuose rūmuose.

Tačiau D. Trumpas nutarė verčiau leisti rytus žiūrėdamas televizorių, o popiet ateiti į Ovalųjį kabinetą ir pasilikti ten iki vakaro. Jis vaikštinėja iš savo kabineto į greta esantį valgomąjį ir atgal. Valgomajame įtaisytas didžiulis televizorius, o ant stalo pasklidę laikraščiai ir žurnalai.

Pirmoji ponia Melania Trump kol kas daugiausia dėmesio skiria būsimiems šventiniams papuošimams. Sudarinėjami daugybės kalėdinių vakarėlių, kuriuos Baltuosiuose rūmuose tebeplanuojama rengti, svečių sąrašai.