Jungtinių Valstijų farmacijos bendrovė kartu su savo partneriais iš „BioNTech SE“ teigia, kad vakcina veiksminga bet kokio amžiaus ir etninės kilmės asmenims, kol kas nenustatyta jokių saugumo problemų. Tyrime dalyvavo beveik 44 tūkst. savanorių.


Ši informacija – dar viena viltinga žinia dėl vakcinos, paskelbta pastaruoju metu.

„Tyrimo rezultatai yra svarbus žingsnis šioje istorinėje aštuonių mėnesių kelionėje kuriant vakciną, galinčią padėti užbaigti šią pragaištingą pandemiją“, – sakė „Pfizer“ generalinis direktorius Albertas Bourla.

„Moderna Inc.“ sukurta potenciali vakcina taip pat veiksminga, tą įrodė savaitės pradžioje paskelbti bandymų duomenys. Trečiasis vakcinos kūrėjas - „AstraZeneca Plc“ ir Oksfordo universitetas – bandymų rezultatus taip pat pristatys jau artimiausiu metu.

„Pfizer-BioNTech“ pateikti duomenys rodo, kad iš viso COVID-19 susirgo 170 savanorių. Susirgo aštuoni vakciną gavę asmenys, kiti 162 atvejai – iš placebą gavusios grupės.

Vakcina padeda išvengti ligos komplikacijų, atskleidė analizė: iš placebo grupės devyni iš dešimties ligonių sirgo sunkiai. Vakcinos veiksmingumas vyresniems nei 65 metų amžiaus asmenims siekia daugiau nei 94 proc., džiaugiasi vakcinos kūrėjai.

Dauguma bandymų dalyvių, gavusių vakciną, ją toleravo gerai. Smarkiu nuovargiu po antrosios iš dviejų injekcijų skundėsi 3,7 proc. savanorių, bet tai buvo vienintelis šalutinis poveikis, pasireiškęs daugiau nei 2 proc. žmonių.

„Tai pačios geriausios naujienos pasauliui, Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir visuomenės sveikatai“, – praėjusią savaitę sakė „Pfizer“ vakcinų klinikinių tyrimų ir kūrimo vyresnysis viceprezidentas Williamas Gruberis. Rezultatai pranoko net pačius didžiausius lūkesčius, prisipažino jis.

Tikėtasi, kad pirmųjų vakcinų veiksmingumas, bus nuo 60 iki 70 proc., „daugiau nei 90 proc. yra neįtikėtinas rezultatas“, – sakė „BioNTech“ generalinis direktorius Uguras Sahinas.

„Pamatėme, kad COVID-19 galima suvaldyti, – interviu metu sakė U. Sahinas. – Viską apsvarsčius, tai tikra mokslo pergalė.“